Premier Michel "steunt" voorstellen Macron voor nieuw Europa

door
Belga
Leestijd 2 min.

Premier Charles Michel (MR) "steunt" de voorstellen die de Franse president Emmanuel Macron maandagavond lanceerde in een essay, dat gepubliceerd wordt in verschillende Europese kranten. Macron wil met de voorstellen een nieuw begin voor Europa bewerkstelligen.

"De voorstellen komen overeen met mijn eigen overtuigingen op verschillende cruciale punten. Vooral als Emmanuel Macron pleit voor een Europa dat vrijheid en democratie beschermt", zegt Michel, die het belang benadrukt om te strijden voor betrouwbare informatie, en tegen iedere vorm van desinformatie in de EU.

Macron wil een ware Europese "sociale bescherming" uitbouwen. Ook dat kan rekenen op goedkeuring van Michel, die zelf recent pleitte voor een Europees minimumloon. Daarnaast schaart Michel zich achter het idee om een "Europese veiligheidsraad" op te richten, "waarbij het Verenigde Koninkrijk betrokken is". Die moet "collectieve beslissingen" van de Europese Unie over defensie voorbereiden.

De liberaal staat bovendien achter verschillende economische voorstellen. "Je moet werk maken van eerlijke en rechtvaardige concurrentie, maar tegelijkertijd waken over onze strategische investeringen. Het is belangrijk om onze Europese belangen te verdedigen. We zijn voor wederkerigheid in handel, maar we moeten niet naïef zijn", zei Michel.

Michel wil verder een Europese 'green deal', op een moment dat "het probleem van de energietransitie moet aangepakt worden". Het voorstel om een "Europese conferentie" op te richten, waarbij burgerpanels betrokken worden, krijgt eveneens de steun van Michel. "De Europese burgers moeten absoluut dat debat voeren. De Europese Unie is iets meer dan zestig jaar oud, we moeten dat nieuwe elan teweegbrengen."

"We staan voor een moment van waarheid met de Europese verkiezingen. De burgers moeten zich uitspreken. Willen ze een verdeeld Europa, of een Europa dat een hoge borst opzet om hen te beschermen met een ambitieus en realistisch project?", besluit Michel.

bron: Belga