Rutte en Wilders strijden om de gunst van de Nederlandse kiezer

Op 15 maart kiezen de Nederlanders een nieuw parlement. Wie wordt de grootste partij?
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Wie wint de verkiezingen?

Het wordt een strijd tussen de liberale VVD van huidig minister-president Mark Rutte en de rechtspopulistische PVV van Geert Wilders (foto). Wilders werd in december veroordeeld voor het aanzetten tot discriminatie. Die rechtszaak leverde hem heel wat publiciteit op, wat zich vertaalde in een grote voorsprong in de peilingen. Die voorsprong begint de laatste maand af te kalven, maar de PVV blijft de grootste partij. Volgens de recentste peiling van Maurice de Hond, die op 26 februari gepubliceerd werd, haalt Wilders 29 zetels. De VVD komt uit op 25, CDA op 19, GroenLinks op 18, D66 op 14 en PvdA op 12.

Die peiling vond plaats vóór Wilders op de Duitse televisie ging verkondigen dat Pim Fortuyn vermoord werd door een radicale moslim, wat pertinent onjuist is. Volgens hemzelf een verspreking, volgens anderen een leugen. In elk geval ontstond er veel ophef over die uitspraak in Nederland.

Wordt Wilders minister-president?

Die kans is klein. Rutte heeft al uitgesloten dat zijn VVD na de verkiezingen met de PVV in zee gaat. Die kans is "nul procent, Geert. NUL procent. Het. Gaat. Niet. Gebeuren", klonk het op Twitter. Ook de meeste andere partijen willen niet met de man regeren. Daardoor is een soort van spontaan cordon sanitaire rond zijn partij ontstaan. Rutte heeft al eens geregeerd met een minderheidsregering met gedoogsteun van Wilders, maar die trok toen de stekker uit de regering. De huidige minister-president wil dat scenario ditmaal vermijden.

Hoe verliep het eerste debat?

Zowel Rutte als Wilders stuurden hun kat naar het RTL-debat, omdat er te veel partijen uitgenodigd zouden zijn. Uiteindelijk werd D66-leider Alexander Pechtold door de kijkers uitgeroepen tot winnaar van het debat. De verliezer was volgens de kijkers Sybrand Buma (CDA). Ondanks de afwezigheid van Wilders waren de radicale islam en de opvang van asielzoekers belangrijke thema's.