Soep, sap & sla: drie detoxkuren voor durvers

Het maken van goede voornemens getuigt van een charmant soort optimisme dat noodzakelijk is om zelfs de meest ellendige werkdagen met een glimlach door te komen. En dat hebben we bij Metro aan den lijve mogen ondervinden. Met z'n drieën besloten we om overtollige feestkilo's, nare gifstoffen en andere ballast overbood te gooien met behulp van een detoxkuur.
door
Mare
Leestijd 1 min.

Mare - Overleefde drie dagen op groente­sap

Groene appels, wortels, gember, spinazie, kool, komkommer en water, veel water. Bedenkelijk staar ik naar ingrediënten in de winkelkar. Bedoeling is dat ik zes dagen op sapjes zal leven, twee keer mag ik 's avonds ook een salade eten. 's Ochtens begin ik aan de dag met een appel-wortel-gembersap, 's middags en 's avonds drink ik afwisselend de ‘Vet Flush smoothy' met onder andere spinazie, selder en sla en de ‘Detox smoothy' met kool, komkommer en appels. Mijn ontbijt is best drinkbaar, maar dat kan over zowel de lunch als het avondeten niet gezegd worden.

Aan de start van mijn kuur ben ik overmoedig en optimistisch. Na het lopen van een marathon ben ik er rotsvast van overtuigd dat mijn lichaam wel tegen een stootje kan. Drie dagen later blijkt dat ik de bal gruwelijk heb misgeslagen.

Op dag één word ik al overvallen door een knagend hongergevoel dat op dominante wijze mijn concentratie, goede humeur en emotionele weerbaarheid in de vernieling slaat. Ik ben weliswaar alerter en voel me minder ‘loom', maar geconcentreerd werken lukt me nauwelijks. Geuren en smaken worden intenser, net zoals mijn humeurschommelingen. Wanneer ik op dag drie na het eten van een immense hoeveelheid salade nog steeds hongerig ben, besluit ik de handdoek in de ring te gooien. Overleven op sap en salade is voor mij mentaal te zwaar.

Jolien - Ging voor voedsel in al zijn eenvoud

Mijn zesdaagse uitdaging: rauwe groenten en fruit, minstens 2,5 liter water per dag en bewuster kauwen (10 tot 12 keer per hap). Mijn ochtend start met een flink glas sap van een halve citroen, aangelengd met heet water. Bedoeling is dat dit goedje mijn spijsvertering op gang trekt. De eerste twee dagen van mijn detox zijn niet om over naar huis te schrijven: barstende hoofdpijn door het gebrek aan suiker, een voortdurend hongergevoel en een concentratievermogen dat op een erg laag pitje staat. Het hongergevoel went wel verbazingwekkend snel. Na enkele dagen lijkt mijn maag al gekrompen te zijn.

Na dag drie moet ik me echt bedwingen om geen stuk brood bij mijn kom konijnenvoer te nemen. De nood aan koolhydraten is groot. De hoeveelheid water die ik elke dag in mijn lichaam giet, zorgt voor ontelbare toiletbezoekjes, maar stilt stiekem ook mijn behoefte aan eten.

Of ik daadwerkelijk beter geworden ben van deze kuur? Ik denk het niet. Behalve de verminderde kilo's op de weegschaal en een betere darmwerking, voel ik niet erg veel verschil. Ik had meer het gevoel op dieet te zijn, dan dat mijn lichaam aan het ontgiften was. Al sta ik nu wel meer stil bij wat ik in mijn mond stop, kan ik mijn honger beter beheersen en grijp ik minder snel naar ongezonde tussendoortjes.

Heleen - Combineerde smoothies met sla

Twee dagen afbouwen, drie dagen enkel groente- en fruitsmoothies, en weer twee dagen opbouwen. Zo eenvoudig ziet mijn weekmenu eruit. In praktijk blijkt het helemaal niet zo gemakkelijk te zijn. Het afbouwen loopt zoals verwacht vlot. Hoewel ik 's ochtends en 's middags al afschuwelijke brouwsels moet binnenwerken, kan ik 's avonds nog genieten van een slaatje. Op de derde dag begint het gebrek aan kauwen al snel door te wegen.

Bovendien smaken de smoothies helemaal niet zo goed als ze eruit zien: de combinatie van ananas, selder, andijvie, appel en kokoswater is echt geen aanrader, om nog maar te zwijgen van het dagelijkse glaasje bietensap in de ochtend.

Mijn doel is me beter in mijn vel te voelen en mijn lichaam ontgiftigen. Dat laatste is misschien wel gelukt, maar beter voel ik me absoluut niet. Integendeel. Wanneer ik de energie van de sapjes heb opgebruikt, word ik ontzettend moe en heb ik de concentratie van een goudvis. Omdat de drankjes zo afschuwelijk zijn, besluit ik af en toe eentje te skippen, wat de neveneffecten dan ook exponentieel doet toenemen.

Wanneer ik zondag voor het eerst opnieuw mag eten en mezelf trakteer op een uitgebreide brunch, loop ik over van energie. Maar dat euforisch gevoel is van korte duur. Na deze zeven dagen ben ik er niet van overtuigd dat detoxen goed is voor je lichaam. Ik ben alvast geen kandidaat om het nog eens te testen.

Zelf detoxen? Bezint eer ge begint…

• Een detoxkuur betekent een tijdelijke, maar radicale verandering van je eetgewoontes. Je lichaam moet afkicken van verslavende stoffen als suiker en dat is geen lachertje. Je plant je detoxkuur dan ook best op een moment dat je veel vrije tijd hebt en weinig zware fysieke inspanningen moet verrichten.

• Volgens voedselexpert Patrick Mullie is het nut van een detoxkuur niet wetenschappelijk bewezen. Ons lichaam zorgt er namelijk voor dat giftige stoffen vanzelf afgevoerd worden.

• Vermijd sociale contacten, die gaan meestal gepaard met lekker eten en drinken. De confrontatie met borden vol lekkers zullen je alleen maar in de verleiding brengen.

• Hou er rekening mee dat het prepareren van sapjes, smoothies en andere gezonde maaltijden veel tijd kost. Probeer de avond voordien je voorbereidingen al te treffen en maak ineens voldoende.

• Waarom zou je gaan detoxen? Het is een goede manier om je bewust te worden bij alle rotzooi die je op een dag in je mond stopt. Dit besef kan het begin zijn van een langdurige, gezondere en gebalanceerde levensstijl.