Sommige mensen zijn echt gelukkiger single

Heel wat mensen dwepen met zeemzoeterige romantische komedies en zijn ervan overtuigd dat ze pas intens gelukkig zijn als ze de liefde van hun leven gevonden hebben. Maar een aanzienlijke groep is voorbestemd voor het singlebestaan. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Dat blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in Social Psychological & Personality Science. Voor de studie zijn meer dan 4.000 ondervraagd over wat hun geluk bepaalde. Uit de resultaten kwam een duidelijke tweedeling naar voren: sommige mensen zijn naarstig op zoek naar hun zielsverwant, terwijl anderen net relaties willen vermijden. Die laatste groep is namelijk vooral gericht op het uit de weg gaan van conflicten en drama.

"Geen enkele groep is beter dan de andere, zolang je maar trouw blijft aan wat je echt wilt",  zegt Yuthika Girme, professor in de psychologie aan de universiteit van Auckland.

Voor- en nadelen

"Die vermijdingsdrang kan je vast en zeker beschermen tegen nadelen van het vrijgezellenbestaan, zoals eenzaamheid", gaat Girme verder. "Maar de kans bestaat ook dat je een gelukkige relatie misloopt."  Hetzelfde geldt voor de persoonlijkheidstypen die net op zoek zijn naar een relatie. Deze romantici kunnen kwalitatief gezien een betere relatie hebben omdat ze de confrontatie willen aangaan, maar die conflicten en drama kunnen ook leiden tot meer stress. Bovendien hebben zij ook vaker problemen om relatiebreuken te verwerken.

"Personen met een hoog ontwijkingsgehalte moeten leren dat conflicten nu eenmaal bij een relatie horen en dat discussies oplossen de kwaliteit van een relatie net kan verhogen. Wie wanhopig op zoek is naar een partner, moet dan weer beseffen dat een singlebestaan ook heel wat voldoening geeft. Je kunt je meer focussen op jezelf en je eigen doelen. Je hebt meer tijd om je dromen waar te maken en je kan meer tijd vrijmaken voor andere relaties met je vrienden en familie", besluit de psychologieprofessor.