Stilaan meer duidelijkheid over identiteit van de slachtoffers

Er komt vrijdag stilaan meer duidelijkheid over de identiteit van de slachtoffers van de aanslagen dinsdag op Brussels Airport en in het Brusselse metrostation Maalbeek. De voorlopige balans staat op 31 doden en 300 gewonden. Het kabinet van minister van Gezondheid Maggie De Block hoopt tegen vanavond meer informatie te kunnen geven.
door
Liesbeth
Leestijd 3 min.

Volgens BFM TV is bij de aanslagen van dinsdag een Fransman omgekomen en zijn twaalf anderen gewond geraakt. Euronews meldt dat een van de andere slachtoffers een Chinees is.

De Britse autoriteiten bevestigden vrijdag dat bij de aanslagen een Brit om het leven is gekomen. Het gaat om de 53-jarige David Dixon uit Hartelpool. De man woonde met zijn partner en twee kinderen in Brussel, aldus verschillende Britse media. Hij was sinds de aanslagen als vermist opgegeven. Dixon stuurde na de aanslagen op de luchthaven nog een sms naar zijn partner, waarin hij meldde dat hij "ok" was. Nadien gaf hij echter geen teken van leven meer. De Britse autoriteiten en zijn familie werden vervolgens op de hoogte gebracht dat de man stierf bij de aanslag in het metrostation Maalbeek.

Bij de aanslag op de luchthaven zijn ook drie Nederlanders om het leven gekomen. Dat meldde de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders aan het Nederlandse persbureau ANP. Het gaat om een broer en zus, die in de Verenigde Staten wonen, en een vrouw uit Deventer.

Woensdag raakte al de identiteit bekend van vier mensen die het leven lieten; een 20-jarige student, Léopold Hecht, die omkwam in de metro, Olivier Delespesse, die werkte voor de Franse gemeenschap, Adelma Marina Tapia Ruiz, een Peruviaanse die omkwam op de luchthaven en Israëliër Yossef Haim ben Haya Sarah Gittel.

Bij de slachtoffers is ook een pas getrouwd koppel uit Aken dat naar New York vertrok, aldus de Duitse politie en pers. De 29-jarige Jennifer was sinds dinsdag vermist. Haar echtgenoot van 30, Lars, ligt in coma in het ziekenhuis en is zwaargewond. Het echtpaar bevond zich aan de balie van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines toen de ontploffing gebeurde.

Ook een Marokkaanse vrouw kwam om, zegt het Marokkaanse persbureau MAP. Drie andere Marokkanen zijn vermist.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken liet op zijn beurt weten dat het "heel waarschijnlijk" is dat een Italiaanse vrouw het leven liet bij de aanslagen in de metro.

Bij de gewonden zijn mensen van een veertigtal nationaliteiten. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken zei dat daar acht Duitsers bij zijn. Daarnaast zouden ook tiental Amerikanen, een twintigtal Portugezen en negen mensen met de Spaanse nationaliteit gewond zijn. Moeten daar nog bij worden geteld: vier Roemenen, twee Hongaren en vier Britten.

Europese bronnen melden dat een van hun medewerkers gekwetst is en ook Sébastien Bellens, een voormalige Belgische basketballer, ligt in het ziekenhuis.

Woensdagavond lagen volgens de Belgische minister van Gezondheid nog 150 mensen in het ziekenhuis, van wie 61 op intensieve zorgen. Vier daarvan zijn nog niet geïdentificeerd en liggen in een coma.

Het kabinet van Maggie De Block hoopt tegen vrijdagavond meer informatie te hebben.