Tracy Emin verkoopt bed voor 2,7 miljoen euro

door
Roald
Leestijd 1 min.

Tracy Emin heeft op een veiling haar controversiële kunstwerk "My Bed" verkocht voor meer dan 2,7 miljoen euro. Het kunstwerk dat dateert uit 1998 bestaat uit een onopgemaakt bed en een vloer volgestrooid met sigarettenpeuken, lege wodka flessen en weggegooide condooms. Emin was in de volgepakte veilingzaal van Christie's in Londen toen haar werk geveild werd.

My Bed dat in 1999 de Turner Prize won werd op de veiling aangeboden door Charles Saatchi, een kunstverzamelaar en miljonair. Hij had er een prijskaartje van tussen de 850.000 en 1,4 miljoen euro aan gehangen. Saatchi betaalde in 2000 amper 189000 euro voor het meesterwerk. Uiteindelijk werd een anonieme bieder voor bijna 2,7 miljoen euro de gelukkige eigenaar van het aparte werk.

Jussi Pylkkänen, de veilingmeester en voorzitter van Christie's Europa, zei dat Tracey heel blij was met de prijs voor haar werk. "Ik heb Tracey net te pakken gekregen en ik vroeg haar hoe ze zich voelde over de verkoop. Ze zei dat ze absoluut heel blij was. Ze was erg nerveus tijdens de veiling. Ik moet iedereen bedanken voor de ondersteuning tijdens de verkoop van het kunstwerk. Het betekent enorm veel voor haar. Mensen vroegen zich af waarom Tracey zo bezig was met de verkoop van haar werk, maar voor haar was het een biografie, een soort van zelfportret."

Emin's werk was een van de vier stukken die een wereldrecord op de veiling vestigden.