UGent en Imec openen innovatief huis 'Homelab'

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Universiteit Gent en onderzoekscentrum Imec hebben in Zwijnaarde, bij Gent, 'Homelab' geopend. Een slim huis waarin onderzoekers hun technologische ontwikkelingen kunnen uitwerken en testen op echte bewoners. Minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters werd er ontvangen door een robot die hem een korte rondleiding gaf in de woning van de toekomst. HomeLab is geen demonstratieruimte maar een echt laboratorium, waar ontwikkelaars aan producten zullen werken. Het huis is daarom uitgerust met een hele reeks valse wanden en technische ruimten. "HomeLab is een co-innovatieruimte, een creatief lab waar onderzoekers nauw samenwerken met bedrijven én gebruikers om concepten als 'Internet of Things' en 'Smart Living' om te zetten in de huis-, tuin- en keukentoepassingen van de toekomst."

Het gaat niet enkel om klassieke domotica-toepassingen, maar ook om nieuwe evoluties als projecten rond zorg en mobiliteit. "In HomeLab wordt innovatie op alle niveaus ondersteund, vanaf het concept tot en met het testen van prototypes in een echte leefomgeving", zegt professor Piet Demeester van de UGent. Er zullen bovendien effectief mensen logeren in het Homelab, zowel onderzoekers als gemotiveerde proefpersonen. Zo kunnen nieuwe ideeën in levensechte omstandigheden afgestemd worden op de gebruiker.

Kostenplaatje van Homelab is ongeveer 1 miljoen euro. Een bedrag dat bekostigd wordt door innovatiecentrum Imec, dat naast zo'n 20 procent overheidssteun gefinancierd wordt door bedrijven.

bron: Belga