Vakantiegangers trekken er meer verspreid op uit

Ook dit jaar werden tijdens de zogenaamde ‘zwarte weekends' in Frankrijk geen filerecords opgetekend. Dat meldt mobiliteitsorganisatie VAB. Vorig weekend stond op het drukste moment, zaterdag rond de middag, goed 650 kilometer file. Daarmee hield het record van 2 augustus 2014, ook een zaterdag, stand. Toen stond net geen 1.000 kilometer file.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

Uit de VAB-Mobiliteitsbarometer leert de organisatie verder nog dat vakantiegangers meer verspreid op vakantie vertrekken. Dit jaar vertrok een kwart op zaterdag met de auto, terwijl dat er vorig jaar, volgens de VAB-cijfers, nog een op de drie waren.

4 augustus zwartste dag

Het afgelopen weekend en het weekend ervoor zijn traditioneel de zwarte weekends, waarop veel mensen nog op reis vertrekken en vele anderen terugkeren. Dit jaar was 4 augustus de zwartste dag. Toen stond net voor de middag 705 kilometer file. Vorige zaterdag was dat dus 650 kilometer file.

Op weekdagen vertrekken

Dat het aantal kilometers file dit jaar beter meeviel, is onder meer te danken aan het feit dat vakantiegangers meer verspreid vertrekken. Daarnaast wordt er ook meer op een weekdag vertrokken. Dit jaar vertrok 37% op een weekdag (maandag tot en met donderdag), tegenover 32% in 2017.

Volgens de VAB-cijfers wordt er ook minder vaak ‘s nachts gereden. Dit jaar vertrok 9% op een avond, tegenover 12% het jaar ervoor. Er zijn wel meer mensen die voor 6 uur ‘s morgens vertrekken: 20% tegenover 5%.