Vijf hippe hotspots voor een ontdekkingstocht in eigen land

De mens is een gewoontedier, waardoor we vaak willens nillens op dezelfde plekken belanden. Wil je de sleur doorbreken en ben je op zoek naar een nieuwe koffiebar, een nieuwe outfit of een nieuw interieur? Dit lijstje wijst je de weg in de winkelstraten en op het world wide web.
door
Mare
Leestijd 1 min.

Surfshop Haven (Antwerpen)

Foto Wouter Struyf

Ongeveer een jaar geleden opende Haven Surf officieel de deuren als eerste Belgische pop-upsurfschop. In no time groeide deze nagelnieuwe conceptstore uit tot een vaste waarde voor surffans, waardoor de opening van een permanente winkel niet kon uitblijven. Dit weekend verhuist Haven naar een groter pand, wat betekent dat er naast de gebruikelijke mannenkledij en surfattributen ook ruimte is voor exposities, muziekoptredens en andere kunstprojecten. De winkel richt zich overigens niet enkel op mannen, ook vrouwen kunnen er terecht voor designboeken, fotografie, kunst, muziek en badkleding.

Volkstraat 18, 2000 Antwerpen, havensurf.com

Contrair (Antwerpen)

Foto Kemizz

Vzw Tegendraads is de drijvende kracht achter Contrair, een pop-upruimte die verschillende artistieke disciplines onder één dak samenbrengt. Geïnteresseerden komen hier niet per se om te kopen, wel om te ontdekken. Het 1.500 m2 grote gebouw biedt immers onderdak aan een bont allegaartje van organisatoren en kunstenaars, die er alle vrijheid krijgen om te exposeren en te organiseren. Het eerste event om in je agenda aan te stippen? De expositie van de 29-jarige Charlotte De Cock, kunstenares en dj in één.

Montevideostraat 5, 2000 Antwerpen, www.contrair.be

Pop & C (Charleroi)

Kan je nog ‘pop-up' zeggen tegen een winkel die al een jaar open is? Pop & C omschrijft zichzelf in elk geval nog altijd als “de eerste pop-upstore van Charleroi”. Vzw Charleroi CentreVille zette eigenhandig deze winkel op poten om klanten te laten proeven van de creatieve dynamiek in de stad. Je vindt er dan ook een bont allegaartje aan ambachelijk gemaakte producten. Al het koopwaar is gemaakt door kunstenaars, ambachtslui en ontwerpers. Naast kledij kan je er ook meubels, juwelen, design en zelfs bier vinden.

Rue de Marcinelle 5, 6000 Charleroi, www.popandc.be

Capsulecollectie

Ze mag dan wel Française zijn, haar opleiding kreeg ze aan La Cambre-Mode(s). Léa Peckre, winnares van het festival van Hyères in 2011, bundelt haar krachten met La Redoute voor een capsulecollectie lente-zomer 2017 rond zes silhouetten. De originele texturen, transparantie, blote schouders en zwarte jurken zijn ronduit betoverend.

KRJST

Het creatieve duo Erika Schillebeeckx en Justine Moriamé vaart al sinds 2012 hun eigen koers in hun studio KRJST. In hun collecties halen ze hun neus op voor de seizoenen en spelen ze met genummerde, met de hand gesigneerde stukken en schitterende kleuren. Hun universum gaat trouwens verder dan textiel, want ze werkten ook al samen met Kenzo, de Belfius Art Gallery en zelfs het restaurant Bouchéry.

Door Pierre Jacobs en Mare Hotterbeekx