Vijf tips om sneller je draai te vinden in een nieuwe job

Het starten van een nieuwe job is zowel een spannende als stresserende ervaring. Je doet niet alleen een nieuwe ervaring op, je leert ook andere collega's kennen. Wennen aan hun persoonlijkheden is dan ook één van de grootste uitdagingen die je zal tegenkomen. Vijf tips die je in no-time doen integreren. 
door
Axelle.Lot
Leestijd 2 min.

Zoek een buddy

De eerste dagen in een nieuwe omgeving gaan nog wat onwennig zijn, daarom kan het geen kwaad om een mentor of buddy te zoeken die je een beetje ondersteunt. Hij of zij kan je sneller thuis doen voelen, je helpen met praktische vragen en je inlichten over het reilen en zeilen van het bedrijf. Voor wat hoort wat natuurlijk. Stel je dus hulpvaardig op en verleen de werkervaring die je in een vorige job al hebt opgedaan.

Wees vrolijk en nieuwsgierig 

Je zal misschien met een klein team samenwerken, neem dus zeker de moeite om je collega's goed te leren kennen. Vraag zeker achter wie ze zijn en wat hen bezighoudt. Wie weet ontdek je wel een gemeenschappelijke interesse. Voor je het weet heb je er een leuke vriend of vriendin bij. Denk ook aan hoe overkomt. Met een vriendelijk gezicht en een open houding geraak je verder op de werkvloer dan gedacht.

Doe mee aan groepsactiviteiten 

Ben je eerder een verlegen type? Trek dan toch je stoute schoenen aan en ga mee naar een verjaardagsfeest of een ander sociaal evenement. Het toont dat betrokken bent en je collega's beter wil leren kennen. Bovendien kan je zo even uitwaaien en de stress van je job achter je laten.

Wees ruimdenkend

Elk bedrijf heeft zo zijn eigen gewoontes. Sta dus open voor alle raad die je op je eerste werkdag meekrijgt. Jouw ideeën zullen misschien niet onmiddellijk rijmen met dat van je collega's, maar sommige dingen kan je niet veranderen. Probeer je dus ruimdenkend op te stellen.

Toon gedrevenheid 

Je bent aangenomen met een reden. Toon dus wat je waard bent en waar je kwaliteiten liggen. Je gedrevenheid en inzet zullen je integratie alleen maar bevorderen.