Vijf tips voor een cultureel verantwoord weekend

Nog geen weekendplannen? Deze tips helpen je op weg. 
door
Mare
Leestijd 1 min.

Gent Smaakt (nog tot 13 mei) 

Foto Gent Smaakt

Gent valt komend weekend in de smaak bij iedereen. Dat is niet moeilijk, aangezien zelfs de chefs van het hoogste kaliber afzakken naar het culinair festival ‘Gent smaakt'. En wat nog beter is: je kan ervan proeven, maar er ook van leren in een van de workshops. Bovendien worden naast de smaakpapillen ook de oren geprikkeld, met beats recht van de draaitafel. Wat verlangt een mens nog meer in zijn weekend?

Zinneke Parade (Brussel, 12/05)

Brussel laten zien zoals de stad werkelijk is: vol folklore, boeiend bont, een beetje surrealistisch, maar nooit saai. De Zinneke Parade brengt de Brusselaars uit verschillende buurten samen om aan één gemeenschappelijk project te werken of om gewoon mee te komen vieren op straat. Zoek dus een goed plaatsje, installeer je met je vrienden, kinderen<EP>of familie en laat je meeslepen door de stoet vol Brussels enthousiasme. Maar let op: het is besmettelijk!

VAARTfestival (Leuven, tot 12/05)

Foto Vaartfestival

Theater, expo, dans, spoken word en street art. Artforum en Fabuleus zetten met VAARTfestival negen jonge talenten onder de kuikenlamp. Vier maand later heb je… acht volwaardige en scènewaardige projecten. Kiezen hoef je niet, want spelen doen ze nog het hele weekend. Spinvis zei het al zo mooi: … drink wijn, denk na, lach hard, duik diep… En kom de dag erna gewoon terug.

Mikado Remix – Louis Vanhaverbeke (Brussel, tot 12/05) 

Steeds meer mensen hebben te kampen met ‘een beperking'. Dat houdt ook in dat steeds minder mensen als ‘normaal' beschouwd kunnen worden. Maar wat die twee begrippen dan precies inhouden, dat weet niemand. Tenzij misschien danser en performer Louis Vanhaverbeke, die exact dat vraagstuk onder de loep nam voor zijn nieuwste project. Het resultaat (en meteen ook de première) van deze zoektocht in bricolagevorm kan je zien op het Kunstenfestivaldesarts.

Remember the Dragons (Geel, tot 13/05) 

Foto M. Domage

Wat is feit en wat is fictie? Op welk punt neemt de verbeelding het over? Wat is theater en wat is installatie? Of kan een performance beide zijn? Kan je zowel publiek als speler zijn? De voorstelling ‘Remember the dragons' geeft je misschien niet het antwoord, maar laat je in ieder geval stilstaan bij de vragen. Dertig kinderen van over de hele wereld vertellen de meest fantastische verhalen. Je zou voor minder zelf gaan dromen of fantaseren…dewerft.be