Vlaams-Brabantse burgerlobby PRO neemt ook in Limburg deel aan verkiezingen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Vlaams-Brabantse burgerlobby PRO neemt niet alleen in deze provincie, maar ook in Limburg op 26 mei deel aan de federale en Vlaamse verkiezingen. PRO had ook gehoopt in de provincie Antwerpen lijsten te kunnen indienen, maar haalde daar niet de vereiste handtekeningen. Dat is vernomen bij initiatiefnemer Joris Verspecht. PRO bestaat in Vlaams-Brabant uit 13 lokale afdelingen, waarvan de meerderheid met wisselend succes participeerde aan de voorbije gemeenteraadsverkiezingen. In Merchtem haalde de groep met als lijsttrekker Joris Verspecht in een klap 24,4 procent van de stemmen.

In Meise maakt PRO deel uit van het schepencollege. De groep streeft in de eerste plaats naar een nieuwe bestuurscultuur op alle beleidsniveaus waarin de burger echt inspraak krijgt en systematisch, actief en transparant betrokken wordt bij het beleid.

Terwijl in Vlaams-Brabant Joris Verspecht de PRO-lijst trekt voor het Vlaams parlement en Leen Servranckx dat doet voor de Kamer is dat in Limburg respectievelijk Gilbert Jonkers en Yves Bruggeman. Deze laatste is politiek secretaris van PRO en de auteur van het boek "Tijd voor burgerlobby", die de ideologische basis levert voor de nieuwe beweging.

De auteur uit in dit boek scherpe kritiek op de "coalitiecultuur" in ons land die de besluitvorming concentreert in geheime partijcenakels en ministeriële kabinetten en de dialoog tussen burger en politicus onbestaande is.

bron: Belga