VN dringen aan op terugtrekking van leger uit politieke leven in Myanmar

door
Belga
Leestijd 1 min.

Onderzoekers van de Verenigde Naties (VN) hebben de burgerregering in Myanmar aangespoord om het leger uit het politieke leven te verdrijven wegens zijn betrokkenheid bij de "genocide" op de Rohingya-moslims. De autoriteiten moeten de procedure voortzetten om het leger uit het politieke leven te bannen door middel van een herziening van de grondwet in die zin, klinkt het in het slotrapport van de VN-onderzoeksmissie voor Myanmar.

Hoewel de laureate van de Nobelprijs voor de Vrede van 1991, Aung San Suu Kyi, in 2016 aan het hoofd van een burgerregering kwam, blijft het leger een centrale rol spelen binnen het politieke regime van Myanmar. Het controleert drie soevereine ministeries: Defensie, Binnenlandse Zaken en Grensbeleid. Een kwart van de zetels in het parlement is voorbehouden aan afgevaardigden van het leger, die elk grondwettelijk amendement dat hun macht zou beknotten, kunnen blokkeren.

De VN-onderzoekers eisen ook het ontslag van de militaire leiders en vragen, zoals eerder al werd gesteld in een tussenrapport eind augustus, dat de bevelhebber van het leger, Min Aung Hlaing, en vijf andere topmilitairen worden vervolgd wegens "volkerenmoord", "misdaden tegen de menselijkheid" en "oorlogsmisdaden".

bron: Belga

News

meer News

Spotlight

meer Spotlight