VN dringen aan op terugtrekking van leger uit politieke leven in Myanmar

door
Belga
Leestijd 1 min.

Onderzoekers van de Verenigde Naties (VN) hebben de burgerregering in Myanmar aangespoord om het leger uit het politieke leven te verdrijven wegens zijn betrokkenheid bij de "genocide" op de Rohingya-moslims. De autoriteiten moeten de procedure voortzetten om het leger uit het politieke leven te bannen door middel van een herziening van de grondwet in die zin, klinkt het in het slotrapport van de VN-onderzoeksmissie voor Myanmar.

Hoewel de laureate van de Nobelprijs voor de Vrede van 1991, Aung San Suu Kyi, in 2016 aan het hoofd van een burgerregering kwam, blijft het leger een centrale rol spelen binnen het politieke regime van Myanmar. Het controleert drie soevereine ministeries: Defensie, Binnenlandse Zaken en Grensbeleid. Een kwart van de zetels in het parlement is voorbehouden aan afgevaardigden van het leger, die elk grondwettelijk amendement dat hun macht zou beknotten, kunnen blokkeren.

De VN-onderzoekers eisen ook het ontslag van de militaire leiders en vragen, zoals eerder al werd gesteld in een tussenrapport eind augustus, dat de bevelhebber van het leger, Min Aung Hlaing, en vijf andere topmilitairen worden vervolgd wegens "volkerenmoord", "misdaden tegen de menselijkheid" en "oorlogsmisdaden".

bron: Belga

News

meer News

Spotlight

CNN noemt Antwerpen een van de beste fietssteden ter wereld

De voordelen van een stad per fiets te verkennen, zijn al sinds jaar en dag bekend. En met het voorjaar in aantocht gaan we weer meer naar buiten. Ga voor een extra ommetje door de buurt of spring op de fiets voor een mooie tocht door de natuur. Nog op zoek naar inspiratie voor een mooie fietsomgeving? CNN publiceerde onlangs een toplijst van de 10 beste steden ter wereld om per fiets te bezichtigen. En ook Antwerpen bemachtigt een plekje in deze lijst!

meer Spotlight