Vrouwen gebruiken andere Tinder-foto's dan mannen

Mannen en vrouwen gebruiken verschillende invalshoeken voor hun profielfoto's op Tinder. De eerste groep trekt vooral selfies vanuit kikkerperspectief, terwijl vrouwen zichzelf vaker van bovenaf kieken.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

Op datingapps draait alles om de eerste indruk. Uit een onderzoek van de Canadese University of Saskatchewan blijkt dat mannen en vrouwen hun profielfoto's zo kiezen dat ze voldoen aan bepaalde gender-verwachtingen.

Imposanter 

Concreet komt het erop neer dat mannen veel vaker profielfoto's gebruiken die van onderuit getrokken zijn. Dat is het geval voor 40% van de mannelijke Tindergebruikers, terwijl dat bij vrouwen slechts 16% is. Volgens de onderzoekers komt dat omdat mannen zo als groter en imposanter overkomen, wat hen geschikter maakt als potentiële partner.

Bij vrouwen is het net omgekeerd. Een op vier kiest ervoor om selfies te gebruiken die van bovenaf getrokken zijn. Bij mannen is dat slechts 16%. Op die manier lijken ze slanker, kunnen ze hun gezicht beter uitspelen, en in sommige gevallen ook hun boezem.

Flatterende foto

"Wanneer mensen een selfie trekken om te gebruiken op een online datingprofiel, hanteren ze de camera zo dat ze het best benaderen hoe ze willen dat het andere geslacht hen ziet", zegt psycholoog Jane McCartney.

"Voor de meeste mensen komt dat erop neer dat ze gewoon de meest flatterende foto kiezen. Maar je merkt duidelijk dat mannen groter willen lijken, terwijl vrouwen zichzelf net kleiner proberen voor te stellen. Op die manier wekken ze de indruk dat ze beschermd moeten worden."