Vrouwen gebruiken vaker cocaïne dan mannen

Vrouwen grijpen sneller cocaïne dan mannen, die zelf dan weer meer marihuana gebruiken. Dat blijkt uit een analyse van de behandelprogramma's voor drugsverslavingen. "Er is nood aan aandacht voor de genderproblematiek bij drugsgebruikers", zegt Dirk Vandevelde, voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Behandelingscentra (VVBV).
door
Xavier
Leestijd 1 min.

In 2014 startten 5.086 personen een behandeling. Dat zijn er 62 meer dan een jaar eerder. Vooral het aantal opgestarte behandelingen voor cocaïneverslavingen en amfetaminegebruik neemt toe. Opiaten zoals heroïne en morfine lijken dan weer aan populariteit in te boeten, net als het aantal mensen dat drugs injecteert.

Mannen zoeken het vaakst hulp voor een cannabisverslaving, vrouwen voor een verslaving aan stimulerende middelen zoals cocaïne en amfetamines. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek bij alle 24 gespecialiseerde behandelprogramma's door de Vlaamse Vereniging Behandelingscentra Verslaafdenzorg (VVBV), waarover De Standaard bericht.

Vrouwen maken 17,5% uit van de personen die een behandeling opstarten, terwijl het Europese gemiddelde 21% is. De VVBV vreest dat er voor vrouwen een te hoge drempel is. "Er is nood aan aandacht voor de genderproblematiek bij drugsgebruikers", zegt Dirk Vandevelde, voorzitter van de VVBV. "Veel vrouwen hebben kinderen en willen die niet achterlaten. Daarom weigeren zij soms een behandeling. Zowel in de dagcentra als de residentiële centra moet worden nagedacht over de opvang van kinderen."

Foto Pixabay