Vrouwenbeweging voert donderdag actie voor Equal Pay Day

door
Belga
Leestijd 2 min.

Donderdag is Equal Pay Day in België. Dat is de dag waarop vrouwen evenveel hebben verdiend als mannen het voorbije jaar. Een vrouw moeten dus nog altijd gemiddeld tot 14 maart werken om evenveel te verdienen als een man in 2018. De progressieve vrouwenbeweging zij-kant voert vandaag actie in Brussel en Antwerpen. Deze vijftiende editie van Equal Pay Day is beslist geen feesteditie, zegt zij-kant. De loonkloof bedraagt in ons land voor het vijfde jaar op rij 20 procent. Dat betekent concreet dat vrouwen twee maanden en veertien dagen, tot 14 maart dus, langer moeten werken om hetzelfde te verdienen als een man.

Met deze vijftiende editie wil zij-kant mannen dan ook aansporen om hun verantwoordelijkheid te nemen: "zolang zij zich onmisbaar wanen op hun shitty voltijdse jobs, blijven thuis de vuile was en de volle luiers een vrouwenzaak", luidt het.

Uit cijfers van de vrouwenbeweging blijkt dat vrouwen nog altijd minder verdienen doordat ze vaker deeltijds werken. En dat is niet altijd een vrije keuze: slechts 8 procent van de deeltijds werkende vrouwen geeft aan geen voltijdse job te willen. De meesten verwijzen als reden voor het deeltijds werk naar de zorg voor eigen kinderen of andere afhankelijke personen (25 procent). Ter vergelijking: bij mannen is dit 6 procent. "Het zijn nog altijd vooral de vrouwen die zich bezighouden met de opvoeding van de kinderen en dat wreekt zich als ze terugkeren op de arbeidsmarkt", zegt zij-kant.

De organisatie wil daarom op deze Equal Pay Day actie voeren. Dat doet ze donderdag vanaf 12 uur in de stadsfeestzaal op de Meir in Antwerpen en aan het Centraal Station in Brussel vanaf 7 uur 's ochtends. Ook aan het station Gent Dampoort is er een actie vanaf 7.30 uur en tussen 12 en 14 uur staan de actievoerders aan het Gentse Shopping Center Zuid.

bron: Belga