Waterkrachtcentrales aan Albertkanaal in Wijnegem, Olen en Ham stilgelegd wegens droogte

door
Belga
Leestijd 2 min.

Door de aanhoudende droogte zijn de waterkrachtcentrales aan het Albertkanaal in Wijnegem, Olen en Ham stilgelegd. Er gelden ook beperkingen en speciale maatregelen voor de scheepvaart op een aantal kanalen en rivieren. Dat meldt Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg deze namiddag. Aan het Albertkanaal zijn de waterkrachtcentrales in Wijnegem, Olen en Ham stilgelegd om water te besparen. In Olen en Ham worden deze centrales ingeschakeld als pompen. Er wordt dagelijks water teruggepompt naar de hogere delen van het Albertkanaal. "Zo verhinderen we dat er water verloren gaat tussen de sluizencomplexen", legt Stinissen uit.

Door de snelle peildaling in de kustregio zijn voor de scheepvaart een aantal diepgangbeperkingen van kracht, onder meer op de IJzer, het kanaal Ieper-IJzer, het kanaal Plassendale-Nieuwpoort en het kanaal Gent-Oostende. De Vlaamse Waterweg stelt op de IJzer een dalende tendens vast. "Door de beperkte diepgang raden we schippers aan voldoende traag te varen. Zo vermindert de schade aan de oevers en de kans op romp- en schroefschade", aldus Stinissen.

Sinds woensdag 18 juli is de watervang voor landbouw en natuur op het Albertkanaal en de Kempense kanalen met 50 procent verminderd. "Dat betekent dat de waterafvoer richting de grachten, die leiden tot de irrigatie van landbouw- en natuurgebieden, met de helft wordt teruggebracht. Dat gebeurt met behulp van een schuif van een meter breed die zich in de oever van het kanaal bevindt. Die kunnen we manueel omhoog en omlaag draaien om het watervolume richting deze grachten te regelen", aldus Stinissen.

bron: Belga

News

meer News

Spotlight

Zeven op de tien Vlamingen vinden het moeilijk motorrijders tijdig op te merken

Zeven op de tien Vlaamse autobestuurders vinden het moeilijk om motorrijders op de weg tijdig op te merken. Omdat het voorjaar voor veel motorrijders het moment is om zich weer op de baan te begeven, roepen de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) automobilisten in een nieuwe campagne op om te «kijken kijken» en zo elke motorrijder te zien.

meer Spotlight