Weer ‘spookschip' gevonden in Japan

Aan de Japanse kust is opnieuw een ‘spookschip' aangespoeld. Het gaat waarschijnlijk om een Noord-Koreaanse vissersboot.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

Bij de havenstad Oga is een zeven meter lange houten boot met aan boord acht lijken aangespoeld. Oga ligt aan de westkust van Japan, tegenover Noord-Korea. Afgelopen vrijdag spoelde al een boot aan met een aantal mannen aan boord. Zij waren in redelijk goede gezondheid en verklaarden Noord-Koreaanse vissers te zijn. Tijdens het weekend werden bovendien nog eens twee andere lichamen gevonden. Zij droegen Noord-Koreaanse sigaretten en bezittingen met Noord-Koreaanse opschriften bij zich.

Hongersnood

Er spoelen wel vaker ‘spookschepen' zonder bemanning of met lijken aan in Japan. Vaak wijst alles in de richting van Noord-Korea. De reden daarvoor is niet helemaal duidelijk. Volgens de BBC is het een gevolg van de grote nood aan vis in het geïsoleerde land, waar een ernstige hongersnood heerst.

De overheid eist dat er steeds meer vis gevangen wordt. Daarvoor moeten vissers zich altijd maar verder op zee wagen met slecht uitgeruste boten en zonder communicatiemiddelen om hulp in te roepen in geval van nood. Velen van hen komen in de problemen en sommigen spoelen aan op de Japanse kusten.