Wetenschappers achterhalen geheimen voor lang en gezond leven

Een lang en gezond leven, wie wil dat nu niet? Een hobby, regelmatig sporten, een goede nachtrust én af en toe een glaasje alcohol zouden helpen om met gemak 90 jaar te worden. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Sommigen beweren bij hoog en bij laag dat een glas wijn geen kwaad kan voor de gezondheid. Anderen stellen dan weer dat een dagelijks borreltje wél problematisch is. Volgens nog andere zelfverklaarde slimmeriken is meditatie of een veganistisch leven de sleutel voor een lang en gezond leven. Alle aanbevelingen zijn zonder twijfel goedbedoeld, maar soms is het nogal moeilijk om door het bos te bomen te zien.

Gelukkig maakt een nieuwe grootschalige studie komaf met alle ongefundeerde uitspraken. Claudia Kawas, professor neurologie aan de universiteit van Californie, en haar onderzoeksteam hebben 15 jaar lang meer dan 1.700 bejaarde mensen op de voet gevolgd. De wetenschappers ontdekten dat het slikken van vitamine A, E of C geen enkel effect had. Ook calcium, thee en frisdrank spelen geen rol in een lang leven.

Hobby's zijn een must

Waar moet je dan wel rekening mee houden? Nogal wiedes, maar elke dag een beetje bewegen doet blijkbaar wonderen. "Zelfs een kwartiertje per dag de benen strekken, beschermt je tegen een vroege dood", verklaart Kawas. "Dertig minuten is nog beter, maar de beste resultaten haal je door 45 minuten per dag te bewegen." Gelukkig is het niet nodig om je telkens in het zweet te werken. Ook een rustige wandeling zou het klusje klaren.

Opvallend is dat hobby's, zelfs al zijn ze niet van sportieve aard, van tel zijn. Zeventigplussers die twee uur per dag spenderen aan een bezigheid als woordzoekers oplossen, schaken of breien lopen 21% minder risico om vroegtijdig te sterven.

Af en toe een wijntje is best oké

Verder zullen wijnliefhebbers ook graag horen dat een occasioneel glas geen kwaad kan. Mensen die elke dag twee glazen wijn of bier drinken, zouden zelfs 18% minder kans hebben om vroeger te sterven. Hetzelfde geldt trouwens voor twee koppen koffie per dag.

"Ik kan dit niet verklaren, maar ben ervan overtuigd dat af en toe een glas alcohol achterover slaan helpt om langer te leven", zei Kawas tijdens de jaarlijkse American Association for the Advancement of Science conferentie in Austin.

Klein beetje overgewicht

Oudere mensen doen er ook goed aan om hun ronde vormen te omarmen. Vanaf 80 jaar lopen bonenstaken met een zeer laag BMI meer risico om sneller te overlijden. "Jonge mensen mogen gerust op hun lijn letten, maar voor oudere mensen is het zéér slecht om mager te zijn", voegt Kawas daar nog aan toe. Vanaf 80 jaar vermindert een klein beetje overgewicht de kans op een vroegtijdige dood met 3%.

De Amerikaanse professor heeft haar speech in Austin afgerond met een belangrijke waarschuwing. Ze benadrukte dat deze resultaten géén exuus mogen zijn om de veelvraat of de fervente caféganger uit te hangen. "Obesitas en veel alcohol drinken zijn nog steeds grote risicofactoren", klinkt het.