Zweden schroeft belasting op reparaties terug

De Zweedse overheid wil de huidige wegwerpcultuur in de ban doen. Om burgers aan te sporen kapotte zaken te laten repareren, wil de regering van het Scandinavische de BTW op herstellingen terugschroeven.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

De Zweedse regeringscoalitie, bestaande uit groenen en sociale democraten, heeft deze week een voorstel ingediend om de BTW op alle herstellingen te verlagen van 25% naar 12%. Die maatregel kan gaan van een eenvoudige reparatie van schoenen of kledij tot meer ingewikkelde toestellen zoals vaatwas- of wasmachines die dienst weigeren. Het voorstel voorziet ook dat mensen de kosten herstellingen aan huishoudelijke apparaten gedeeltelijk terug kunnen vorderen van de belastingen.

Voor minister van Consumentenzaken Per Bolund is het een logische stap naar een meer duurzame maatschappij. "Deze maatregel kan het prijskaartje van een reparatie drukken, wat het een economisch interessant alternatief maakt", aldus Bolund bij The Guardian. Zo schat de minister dat een herstelling die nu 400 Zweedse kronen (42 euro) kost tot 50 kronen (5 euro) goedkoper zal zijn.

De regering hoopt zo niet enkel de koolstofuitstoot door consumptie te drukken, maar ook de arbeidsmarkt aan te zwengelen. De herstellingsindustrie zou broodnodige jobs kunnen bieden aan immigranten zonder opleiding.

Het voorstel maakt deel uit van de budgetvoorstellen, waarop in december gestemd wordt. Als de maatregel erdoor komt, zullen reparaties vanaf 2017 voordeliger zijn in Zweden.

Foto Pixabay