Het is lente in je moestuin

De lente is officieel in het land! Het ideale seizoen om te wandelen, te genieten van de eerste zonnestralen op je snoet, maar ook om een moestuin aan te leggen. Want hoewel maart en april nog flink wat buien op hun palmares kunnen schrijven, kan je nu al beginnen met zaaien. Rol je mouwen maar op!
door
Janne
Leestijd 1 min.

Zoek een stuk grond

Vooraleer je met je nieuwe hobby kan beginnen, zoek je een stuk grond. En bezint eer ge begint. Een grote groentetuin is fijn, maar vergt ook meer onderhoud. Om je oogst te verzekeren, baadt je nieuwe moestuin minstens zes uur in het zonlicht.

De bodem moet een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5 hebben maar daar valt een mouw aan te passen met korrelkalk (bij een te lage pH-waarde) en tuinturf (bij een te hoge) uit je tuinwinkel. Dek de grond af met plastic om de aarde droog te houden en op te warmen. Zorg er ook voor dat je groentetuin onkruidvrij is. Onkruid neemt namelijk te veel voedingsstoffen van je groenten af waardoor ze niet kunnen groeien. Maak de grond los en voeg meststoffen toe.

Peulvruchten

Nu je stuk grond is klaargestoomd, kan het zaaien beginnen. Aan welke groenten wil je je wagen? Als beginneling houd je het best simpel. Aan tomaten heb je een hele kluif dus daar wacht je best mee tot je een volleerde tuinier bent.

In het vroege voorjaar zijn erwten en tuinbonen ideale gewassen voor beginnende tuiniers. Zaai om de twee à drie weken een kleine hoeveelheid, zodat je een gespreide oogst hebt.

Erwten en bonen hebben ondersteuning nodig. Zaai ze naast een hek of raster en ze schieten zo de lucht in. Deze planten hebben meestal genoeg aan regenwater. Geef dus enkel extra water bij droogte.

Wanneer de oogst is aangebroken, pluk je de peulen voorzichtig. Let op dat je de fragiele stengel niet breekt. Je kan de peulen regelmatig plukken, zo groeien er weer nieuwe peulen aan de plant.

Groenten bewaren

Als je verschillende gewassen in je moestuin kweekt, heb je na de oogst een berg groenten. Die kan je natuurlijk niet meteen opeten. De koelkasten van Siemens hebben een grote groente- en fruitlade waar je hele oogst in past. Het hyperFresh-systeem houdt de vochtigheid in de lade op peil zodat je groenten dubbel zo lang vers blijven.