Wat is Black Friday?

Op 24 november is het Black Friday en vele webshops, waaronder ook Farmaline, geven hoge kortingen en leuke promoties. Maar wat is Black Friday precies en hoe is deze dag ontstaan?
door
Janne
Leestijd 2 min.

Black Friday komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en valt altijd op de eerste vrijdag na Thanksgiving. Vele Amerikanen nemen deze vrijdag vakantie om samen met familie voorbereidingen te treffen voor het kerstfeest en om alvast de eerste kerstinkopen te doen. Hierdoor hebben handelaars op deze dag een hogere omzet waar ze gebruik van maken om speciale acties, promoties en kortingen aan hun klanten toe te kennen. In de USA krijg je op Black Friday voornamelijk korting in fysieke winkels. Amerikaanse online-retailers hebben daarom Cyber ??Monday gelanceerd. Die dag vindt plaats op de maandag na Black Friday. In België worden zowel Black Friday en Cyber ??Monday vooral ingezet door online-winkels.

Waarom noemen we het Black Friday?

De oorsprong van deze naam is niet helemaal duidelijk. In de jaren '60 werd hij voor de eerste keer gebruikt door de politie om de drukte te beschrijven op de trottoirs en files op de wegen die eruitzag als één zwarte massa. Een andere uitleg voor de naam Black Friday is dat handelaars in deze periode voor het eerst zwarte in plaats van rode cijfers beginnen te halen. De Belgische "zwarte vrijdag" heeft hier niets mee te maken.

Black Friday-aanbiedingen bij Farmaline

Zwart is de dag helemaal niet: ook bij Farmaline, dé online apotheek voor België, kan je Black Friday-koopjes vinden. Ontdek het aanbod en profiteer van hoge kortingen!