CHECK IN. Madrid, een eigenzinnige hoofdstad

Madrid is de hoofdstad van Spanje en behoort tot de grootste steden van Europa. Er is dus meer dan voldoende te bewonderen en te bezoeken. Weet je niet waar te beginnen? Wij sommen enkele eigenzinnige bezienswaardigheden op.

door
Redactie
Leestijd 3 min.

Op een lege maag kan je niet op verkenning gaan. In Madrid vind je een wel heel bijzondere plek om je honger te stillen: Sobrino de Botín, het oudste restaurant ter wereld. Ja, dat lees je goed, ter wereld! Het restaurant werd namelijk opgericht in 1725 en heeft de tand des tijds ruimschoots doorstaan. Sobrino de Botín hanteert ook nog steeds de originele recepten, je mag je dus verwachten aan speenvarken en geroosterd lamsvlees op Spaanse wijze. Nog plek voor een dessertje? Chocolateria San Ginés serveert al sinds 1894 de lekkerste churros van Madrid.

In vogelvlucht

Heb je geen zin om de stad te voet of met de fiets te verkennen? Vlieg dan eens over de stad met de kabelbaan van Madrid. Het ritje duurt 11 minuten en in die tijd kan je je vergapen aan historische gebouwen, parken en een prachtige skyline. Eenmaal boven kan je je uitleven in Casa de Campo, met 1.722 hectare het grootste stadspark van Europa. Je vindt er bovendien een pretpark, een waterpark en zelfs een dierentuin.

Eenmaal terug beneden kan je ook nog eens rondsnuisteren in Parque del Oeste. Met haar 87 hectare een heel pak kleiner dan Casa de Campo, maar daarom niet minder interessant of mooi. Zo vind je er de prachtige rozentuin La Rosaleda – de perfecte plek voor een Instagramfoto -, maar ook een 2.000 jaar oude Egyptische tempel: de Tempel van Debod. Huh, wat doet een Egyptische tempel in Madrid? Naast de rozentuin is de tempel dankzij het omliggende water ook een prachtige locatie om wat kiekjes te maken.

Rijker dan je denkt

Haal je innerlijke hipster maar boven, want iedere zondag en op alle feestdagen wordt de grootste vlooienmarkt in openlucht van heel Spanje in Madrid georganiseerd. Er worden zowel tweedehands spulletjes verkocht als nieuwe producten, en sommigen treffen er zelfs ware kunstschatten aan. Niet in een shoppingbui? Laat je dan verrassen door de sfeer, omliggende straatjes, cafeetjes, straatartiesten en street art.

Los Merengues

En het lijkt erop dat Madrid wat last heeft van grootheidswaanzin, want de stad heeft óók het grootste voetbalstadion van het land. Altijd al eens willen zien waar Eden Hazard en Thibaut Courtois tegen een balletje ‘sjotten’? Dan moet je naar Estadio Santiago Bernabéu, kortweg Bernabéu, het stadion van Real Madrid. Je kan er uiteraard terecht voor een voetbalwedstrijd, maar ook voor een rondleiding. Tijdens die rondleiding kom je op heel wat bijzondere plekken; denk aan de kleedkamers, de indrukwekkende trofeeënkast en de spelerstunnel. Waan jezelf even de koning te rijk.

Stap terug in de tijd

In Madrid bevindt zich ook een ‘spookstation’. Estacion De Chamberi werd in 1919 gebouwd, maar werd vanaf de jaren 60 van de vorige eeuw niet meer gebruikt. Decennialang bleef het metrostation stof vergaren tot in 2008 werd beslist om het open te stellen voor het publiek. Alles, van de keramische advertenties tot de ticketautomaten en meubels, werd in de oorspronkelijke staat hersteld waardoor je even terug de tijd in wordt gekatapulteerd.

X-rated

’s Avonds kan je terecht in Sala Equis voor een filmpje of concertje. De culturele hotspot bevindt zich in het centrum van de stad, in een historisch gebouw met een interessant verleden: in de jaren 80 was Sala Equis namelijk een pornobioscoop! Maar Sala Equis is geen groezelig cinemaatje. De ruimte werd zodanig flexibel ingericht zodat er films kunnen worden vertoond, maar er ook debatten en concerten worden georganiseerd. Het filmscherm bevindt zich bijvoorbeeld boven de bar én er is een glazen plafond waardoor bezoekers ’s avonds niet alleen naar een film kunnen kijken, maar ook naar de sterren. Van erotiek naar romantiek.

Niets is wat het lijkt

Madrid is ook meester van de optische illusie, in de stad vind je immers het ‘Museo de las Illusiones’. Het is de perfecte plek om het kind in je los te laten, want het museum staat stampvol optische illusies. Leef je uit in de ‘Vortex Tunnel’ of in de ‘Infinity Room’. Het levert zeker en vast hilarisch beeldmateriaal op!