Metro Travel Stories: Hoe een rolstoel bewijst dat liefde geen grenzen kent

Veel mensen dromen ervan om hun boeltje te pakken en op wereldreis te vertrekken. Wij, Camila en Seba, trokken onze stoute schoenen aan en nemen jou graag mee. Onze avonturen kan je wekelijks volgen in Metro.
door
marketing
Leestijd 2 min.

Guilherme en Juliana zijn een jong koppel uit São Paulo. Anderhalf jaar geleden is Juliana door een zeldzame aandoening in een rolstoel beland. Toch was het geen reden tot wanhoop. Guilherme vroeg haar wat ze nu liefst zou willen doen. «Rondtrekken», klonk het. Zes maanden later, stond Juliette klaar. Zo noemen ze de rolstoel waarmee ze bergen kan beklimmen. Julia's man, een ingenieur, heeft zelf een prototype van de rolstoel bedacht. Het bestaat uit één wiel, een stoel, een ophangsysteem en twee handgrepen om de rolstoel voor- en achteraan te kunnen begeleiden op oneffen terrein.

Een geslaagde test

Het echtpaar geeft ons een lift naar het nationale park van Chapada dos Guimarães, een natuurreservaat in de deelstaat van Mato Grosso, met talrijke watervallen en reusachtige rode rotswanden die aan de steenformaties in Arizona doen denken. Een perfecte plek om de rolstoel uit te proberen! We begeleiden de ploeg van ‘Montanha para todos' (Bergen voor iedereen, de vereniging van Guilherme en Juliana) richting een uitkijkpunt. Vandaag schenken ze een ‘trekrolstoel' aan het park van Chapada. De testpersoon is een vrijwilliger en lijkt van de bergwandeling te genieten. Zijn feedback wordt samen met de opmerkingen van de begeleiders geanalyseerd. Ondertussen deelt het personeel van het park hun enthousiasme over de geniale uitvinding met ons.

Liefde zonder grenzen

«Het is toch geweldig», zegt een medewerker. «Dit model van Juliette blijft in ons park. Het zal ter beschikking gesteld worden van alle rolstoelgebruikers die graag bij ons zouden willen rondtrekken.»

Na een fotosessie bij een van de schoonste uitzichten van de regio, lopen we terug naar de parking. Er worden nog wat details besproken over het materiaal dat gebruikt werd voor de rolstoel, het comfort tijdens het bewegen en allerlei alternatieve opstellingen. Maar voor ons heeft deze discussie niet zo veel belang. We kijken vol ongeloof en bewondering naar elkaar. Voor ons symboliseert Juliette liefde zonder grenzen. Juliana en Guilherme hebben bewezen dat weten wat je graag doet genoeg is om het effectief te doen. Ze denken ook in termen van oplossingen en nemen nooit een probleem als uitgangspunt. Een hindernis zien ze gewoon als een nieuwe mogelijkheid. Als dit geen inspirerende attitude is, wat dan wel?

We hebben met Juliana en Guilherme in België afgesproken. Begin 2018 vertrekken ze op een wereldreis die vijf jaar zal duren. Begeleid door hun zoontje van anderhalf jaar oud, zullen ze vijf continenten met een minivan (en op hun Juliette!) doorkruisen. Ze hebben ons verzekerd dat ze hun hippe rolstoel ook in ons land zullen komen uitproberen. En jij? Als je interesse hebt in hun project, contacteer hen op Facebook via #montanhaparatodos. Misschien word je binnenkort op een toer in de Ardennen getrakteerd.

 


Foto's: Videografreaks

In samenwerking met Joker

 

Reizen

meer Reizen