3 misvattingen over gezonde voeding ontkracht

Ondertussen is driekwart van het jaar 2023 alweer voorbij en blikt maaltijdboxleverancier HelloFresh terug naar een van de volgens hun voornaamste voornemens van het jaar onder Belgen: een gezonder eetpatroon (69%). «De intentie om gezonder te willen eten houden we vol, alleen zien we dat mensen nog vaak stuntelen met hoe ze in de praktijk gezond kunnen eten én koken. Een gebrek aan voedzame kookinspiratie ligt hierbij deels aan de grondslag», aldus Julie Lootens, diëtiste bij de maaltijdboxleverancier. Metro lijst hier haar 3 grootste misvattingen rond gezond eten.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

1. Niet alle vetten zijn ongezond

Zo’n 3 op de 10 Belgen volgen nog actief een vetarm dieet. Nochtans bevorderen gezonde, weliswaar onverzadigde, vetten juist onze gezondheid. Denk bij gezonde vetten aan vis zoals zalm, peulvruchten, noten, zaden of pitten. Het advies hierbij is dat 20% tot 40% van onze totale energie-inname uit vetten zou moeten bestaan. Er moet dus niet te veel op bezuinigd worden, maar wel met mate gegeten worden, idealiter bij elke maaltijd.

Julie’s maaltijdtip: Honing-mosterd zalm met geroosterde patatjes

Bekijk het recept & ingrediënten hier

2. Koolhydraten zijn de vijand niet

Koolhydraten worden vaak vermeden in diëten, terwijl deze voor onze gezondheid ook belangrijk zijn. Koolhydraten, met name de volkoren varianten en aardappelen, geven ons energie en zorgen ervoor dat onze hersenen goed functioneren. Bovendien leveren ze belangrijke voedingsvezels, vitaminen en mineralen en voorkomen ze dat we enorme behoefte aan suiker krijgen. Wanneer het avondeten geen koolhydraten bevat, krijgt men later op de avond vaak de neiging om te snoepen. Een avondmaal met een goede hand of twee (volkoren) koolhydraten is dus juist heel gezond.

Julie’s maaltijdtip: Zelfgemaakte hummus met falafel

Bekijk het recept & ingrediënten hier

3. Ook wanneer je weinig zout aan je eten toevoegt, zegt dat niet per se veel over je zoutinname

Maar liefst 80% van het zout dat we binnenkrijgen, komt van bewerkte voeding. Slechts 20% komt uit het zoutvaatje thuis. Zonder dat men het doorheeft, wordt er dus al snel meer zout dan goed is geconsumeerd. Dit kan schadelijk zijn voor de nieren en het kan de bloeddruk verhogen. Hoe met minder zout koken? Kook zoveel mogelijk vers: kies voor verse kruiden of azijn als smaakmaker en maak sauzen en bouillon zelf.

Julie’s maaltijdtip: Heekfilet met spinazie-basilicumpuree

Bekijk het recept & ingrediënten hier

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be