5 dingen die je beter niet doet als je een kater hebt

Oudejaarsavond moet gevierd worden, maar de dag erna kan soms wel eens pijnlijk uitvallen. Een echt holy grail-anti-katermiddel bestaat vooralsnog niet. Maar we kunnen je wel vertellen wat je beter niet doet na een avondje doorzakken.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Te veel koffie drinken

Hoewel liters koffie ervoor kunnen zorgen dat je je minder moe voelt, kun je deze beter laten staan. Bij een kater ben je al vatbaar voor uitdroging, en koffie kan dit nog verergeren. Het versnelt je hartslag, veroorzaakt zweten en kan angstgevoelens opwekken. Niet te vergeten die trillende handen.

Alcohol drinken om de kater te bestrijden

Heb je vrienden die de volgende ochtend direct weer beginnen te drinken? Toegegeven, het lijkt te helpen, zij het tijdelijk. Een kater ontstaat wanneer de alcoholwaarden in je lichaam afnemen of weer op nul staan. Opnieuw drinken stelt dat moment even uit, maar aangezien constant dronken zijn geen optie is, kun je beter kiezen voor de korte pijn.

Pijnstillers voor het slapengaan

Pijnstillers zoals paracetamol hebben tijd nodig om in te werken (minstens een half uur) en hebben een effect van vier tot zes uur. Tenzij je van plan bent heel weinig te slapen, heeft het weinig zin om vlak voor het slapengaan een pilletje te nemen. Bovendien vragen zowel pijnstillers als alcohol extra inspanning van je lever. Om onnodige belasting te voorkomen, wacht je dus beter even met die paracetamol.

Vettig en prettig

Comfort food lijkt misschien verleidelijk op een katerdag, maar in werkelijkheid maak je het extra moeilijk voor je lichaam om te herstellen. Het verteren van vet voegt namelijk extra inspanning toe aan je maag, die het na een avondje drinken al zwaar te verduren heeft. Vet voedsel kan je kater zelfs verlengen en je de dag erna nog beroerder laten voelen. Kies daarom voor fruit en groenten om je vitaminevoorraad weer aan te vullen.

Zelf overgeven

Een vinger in de keel en klaar, toch? Nou, als je al dronken bent heeft het geen zin om dit 'trucje' toe te passen. De alcohol is al opgenomen door je lichaam. Bovendien veroorzaakt het extra uitdroging van je toch al uitgedroogde lichaam. De braakbewegingen kunnen zelfs interne kwetsuren veroorzaken, iets wat je wilt vermijden.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be