AHA. Daarom schrik je wakker van nachtmerries

Schrik jij ook wel eens wakker als je een nare droom hebt? Een slaapexpert legt uit waarom dat gebeurt. Maar vooraleer we kunnen begrijpen waarom we wakker schrikken, is het belangrijk om te weten waarom we eigenlijk dromen.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

«Dromen is een manier voor ons brein om ons emmertje met stress te legen», zegt slaapexepert Dipti Tait aan Metro UK. «Wanneer we dromen verwerken we de gebeurtenissen van de voorbije dag, dat kan in metaforen of je kan over de gebeurtenissen dromen zoals ze plaatsgevonden hebben, een replay als het ware. Door de verwerking halen we de emoties uit de gebeurtenissen waardoor je je ’s ochtends misschien minder gestresseerd voelt over iets wat de vorige dag is gebeurd.»

Feit en fictie

Maar wanneer je slaapt, kan je brein geen onderscheid maken tussen feit en fictie. «Je kan dan niet kritisch nadenken», gaat Tait verder. «Dat betekent dat we alles geloven wat we zien terwijl we dromen. Heb je een nachtmerrie? Dan denkt je brein dat je in een stressvolle situatie zit en zegt het: ‘Nee, nu is niet het moment om te ontspannen’. Stresshormonen zoals adrenaline en cortisol komen daarop vrij waardoor je wakker zal worden. Dat verklaart ook waarom je een beetje gedesoriënteerd bent; je bent namelijk plots wakker geschrokken. Je realiteit is nog steeds een beetje wazig», aldus Tait.