Belg heeft cadeaustress voor kerst

Ho ho ho, Belgen houden van kerst én van cadeaus geven. Maar dat neemt niet weg dat we lichtjes de stress voelen toeslaan als de feestdagen naderen. Dat geldt vooral voor Vlamingen, want Walen hebben opvallend minder cadeaustress. Hun geheim? Een goede voorbereiding, zo blijkt uit onderzoek van Bongo bij ruim 2.000 Belgen.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Ruim zes op de tien Vlamingen kampen met ‘kerstcadeaustress’, iets meer dan het gemiddelde van één op de twee Belgen. De voornaamste reden? We weten niet waarmee we iemand blij kunnen maken. Ook zijn we bang om geen origineel cadeau te vinden, twijfelen we over het budget dat we willen spenderen en hebben we te weinig tijd om cadeaus te kopen.

Eén op de vijf start anders vroeg genoeg met zijn zoektocht, minstens twee maanden voor kerst. De meeste Belgen (45%) beginnen een maand op voorhand met hun aankopen. Eén op de tien gaat in de laatste week nog op zoek naar het geschikte geschenk.

Walen hebben opvallend minder kerstcadeaustress – 53% ervaart zelfs geen stress vs. 37% bij de Vlamingen. Wie geen cadeaustress ervaart, blijkt meestal goed voorbereid. Zo denkt ruim de helft van de Belgen op voorhand na over een gepast cadeau. Andere tips om stress te vermijden: gewoon ‘iets’ kopen dat je zelf ook leuk zou vinden (24%), een cadeaubon kiezen (18%) of met lijstjes werken (10%).

We kopen vooral kerstcadeaus voor het gezin (63%), maar ook familie en vrienden verrassen we graag (45%). Bijna zes op de tien Belgen kopen altijd iets voor iedereen van het gezin. Eén op de vier trekt naampjes om te bepalen voor wie je iets koopt. De helft van de Belgen spendeert tussen 25 en 50 euro aan een kerstcadeau, maar we durven zeker ook tot een budget van 100 euro en meer te gaan.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be