Blaas je oude meubels nieuw leven in

Stop! Gooi die oude bank of saaie tafel niet weg. Met een beetje verf, lijm en creativiteit kan je ze omtoveren tot echte eyecatchers. Een stijlvolle upgrade van je interieur die ook nog eens budgetvriendelijk is – daar zegt niemand nee tegen.

door
Juliette D’Ours
Leestijd 3 min.

1. Een likje verf

Zin om je innerlijke kunstenaar te ontwaken? Haal die verfkwasten dan al maar tevoorschijn. Met een beetje verf kan je oude tafels, kasten en stoelen een tweede leven geven. Door een ander kleurtje en nieuwe accenten zullen ze eruit zien alsof ze net uit de etalage komen.

Stappenplan

1. De verflagen die doorheen de jaren vuil zijn geworden moeten weg. Het enige wat je nodig hebt om het hout schoon te maken is verfontvetter. Als je deze stap overslaat, zal de lak in no time afbladderen.

2. Na een wasbeurt met lauw tot warm water, moet het meubel volledig droog zijn. Als er toch nog restjes van het oude schilderwerk zijn, gebruik dan fijn schuurpapier.

3. De basis voor het schilderen leg je altijd met grondverf. Let op: voor een goed resultaat moet de kwast gelijkmatig doordrenkt zijn met verf. Doop hem daarom voldoende in de verf en strijk vervolgens de overtollige restjes langs de randen van het potje af.

4. Tijd om aan de slag te gaan. Begin telkens in het midden van een stuk te verven en werk naar de randen toe. Als het gaat om een groot oppervlak kan je een verfroller gebruiken. Voor een egale verdeling van de verf beweeg je de roller in verticale en horizontale richting.

5. Als de grondverf droog is moet je er nog even met een schuursponsje over. Nu kan je aan de afwerkende verflaag beginnen. Dat gebeurt op exact dezelfde manier als de grondverf. Na het schilderen moet de lak voor zo’n twee weken uitharden. En het is gepiept!

2. Opvallend behang

Van saai meubelstuk naar ware blikvanger: met deze make-over kan het. Je hoeft enkel opvallend behang aan te brengen op de achterkant van een boeken- of vitrinekast. Of je nu gaat voor behangpapier met een gouden glans of hartjespatroon, een persoonlijke touch is gegarandeerd.

Stappenplan

1. Slecht nieuws voor boekenwurmen: de boekenkast moet volledig leeg zijn. Dat is nodig om makkelijker bij de achterwand te komen. Zorg er ook voor dat de kast schoon en stofvrij is. Zo maak je korte metten met loskomend behangpapier.

2. Meet de afmetingen van de achterkant van de kast en knip het behangpapier op maat. Breng daarna behanglijm aan op het papier met een kwast of roller en plaats het voorzichtig op de achterkant van de kast. Tip: gebruik een behangroller om eventuele luchtbellen eruit te persen.

3. Nu moet je even geduld hebben en wachten tot de behanglijm volledig is opgedroogd. Eens dat gebeurd is, mogen alle boeken en andere items terug in de kast. Et voilà! Dan kan je nu je nieuw meubel bewonderen.

3. Nieuwe pootjes

Geef je kast een eigentijdse uitstraling door nieuwe poten toe te voegen. Het is een geweldige manier om een oud stuk te laten passen bij de rest van je decor. Be prepared, want voor dit doe-het-zelf klusje heb je een gereedschapskist nodig.

Stappenplan

1. Neem je lat bij de hand en meet hoe hoog de nieuwe pootjes mogen komen. Daarna kan je in een interieurwinkel op zoek gaan naar pootjes van de juiste lengte. Verzamel alle benodigde materialen: een boormachine, schroeven, houtlijm, potlood en meetlint.

2. Draai de kast om zodat je overal goed bij kunt. Verwijder de pootjes met behulp van een schroevendraaier of tang. Als de nieuwe pootjes schroeven gebruiken, boor dan voorzichtig nieuwe gaten in de meubelbasis en bevestig de pootjes met schroeven. Als de nieuwe pootjes om houtlijm vragen, breng dan voorzichtig lijm aan op het uiteinde van de pootjes en plaats ze op de meubelbasis. Gebruik klemmen om de pootjes op hun plaats te houden terwijl de lijm droogt.

3. Controleer of de nieuwe pootjes stevig zijn bevestigd en of de meubels stabiel op de vloer staan. Plaats de kast op een centrale plek in je woonkamer en maak van je meesterwerk de blikvanger van je interieur!

Selfcare

meer Selfcare

Spotlight

Zeven op de tien Vlamingen vinden het moeilijk motorrijders tijdig op te merken

Zeven op de tien Vlaamse autobestuurders vinden het moeilijk om motorrijders op de weg tijdig op te merken. Omdat het voorjaar voor veel motorrijders het moment is om zich weer op de baan te begeven, roepen de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) automobilisten in een nieuwe campagne op om te «kijken kijken» en zo elke motorrijder te zien.

meer Spotlight