Cafeïnevrije oppeppers: vijf gezonde alternatieven voor koffie

Die extra shot (of twee) espresso toevoegen aan je latte kan heel verleidelijk zijn. Zeker om door de brakke ochtend heen te komen. Toch mag je niet vergeten dat er zoiets bestaat als te veel cafeïne. Met deze 5 koffievervangers voorkom je bibberende handjes, hartkloppingen en plasproblemen – én geniet je tegelijkertijd van een natuurlijke energieboost.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Kruidenthee

Veel soorten kruidenthee zijn cafeïnevrij en geven toch een opbeurend gevoel. Zet je verzameling kamillethee, gemberthee, pepermuntthee en rooibosthee dus al maar klaar. Deze theeën zijn hydraterend, caloriearm en helpen tegen allerlei kwaaltjes. Zo werken ze tegen misselijkheid, keelpijn en menstruatieklachten.

Cacao

Ook cacao bevat van nature geen cafeïne, maar is een goed alternatief voor koffie. Wel bevat het theobromine, wat ook een stimulerend effect kan hebben. Cacao is rijk aan antioxidanten en flavonoïden. Deze stoffen kunnen helpen bij het verbeteren van de gezondheid van het hart, het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van ontstekingen. Voeg dus gerust wat cacao toe aan je warme chocolademelk, smoothie of gebakje.

Gerstekoffie

Deze koffievervanger van geroosterde gerstkorrels verrijkt het menselijk lichaam met de nodige stofjes. Hierdoor worden ontstekingen afgeremd en verbetert de spijsvertering. Bovendien bevat gerstekoffie ook antioxidanten en vitamines en mineralen, zoals magnesium en kalium.

Chicoreikoffie

Chicoreikoffie wordt gemaakt van de wortels van de chicoreiplant en heeft een milde, nootachtige smaak. Het is een goede cafeïnevrije vervanger voor koffie omdat het een natuurlijk alternatief biedt dat de smaak en textuur van koffie benadert. Bovendien bevat het ook inuline, een oplosbare vezel die de spijsvertering bevordert en het immuunsysteem versterkt.

Gouden melk

Dit drankje is gemaakt van verwarmde melk en kurkuma, en vaak ook andere kruiden zoals kaneel en gember. Buiten dat het een heerlijke smaak heeft, biedt het ook verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een goede nachtrust.