Deze zonnecrème gebruik je beter niet, zegtdermatoloog op TikTok

Nu de zon na lang wachten komt piepen, mogen we ons niet vergeten insmeren. Crème, spray, olie… Je kan je op verschillende manieren beschermen tegen de zon, maar niet elke manier blijkt even effectief, zeggen dermatologen. De meeste mensen gebruiken het liefst zonnespray. Ben jij daar een van? Dan raden we je aan om zeker verder te lezen!

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Zonnesprays zijn inderdaad gemakkelijk in gebruik (als er geen wind is tenminste), maar zeblijken niet zo effectief als de klassieke zonnecrèmes, vertelt dermatoloog Michelle Wong op TikTok. Met zo’n spray kan je maar moeilijk afleiden hoeveel zonnecrème er precies op de huid is aangebracht. «Om de zonnecrème als spray te verspreiden, zit er gas in het flesje. Zonnesprays uit de winkel bevatten ongeveer een derde vloeibaar gas», weet Dokter Wong. «Er zit dus een derde minder zonnecrème in dan op de verpakking staat, waardoor het moeilijk is om te weten hoeveel zonnebrandcrème exact op de huid terechtkomt.» Haar betoog, dat ze verder met wetenschappelijke studies onderbouwt, kan je hier checken:

Liever zonnecrème in tube of potje

Als je deze zomer van plan bent om de zon op te zoeken, kies je dus best voor een zonnecrème in een tube of potje. Zo weet je zeker dat je voldoende hebt gesmeerd om je huid te beschermen. Bovendien heeft het Franse consumentenmagazine 60 Millions de Consommateurs in 2021 verschillende producten voor zonbescherming geanalyseerd. Op basis van de samenstelling, ecologische beloften en de effecten op de huid heeft het geoordeeld dat zonnecrème het beste beschermingsmiddel blijft.