DIT eet de Belg écht niet graag

De Belg is geen fan van volkorenproducten. In de lijst van Europese landen wat betreft de consumptie van volkorenproducten bengelt ons land helemaal onderaan. België staat namelijk op de derde laatste plaats, , samen met Italië (11,9 g), na Spanje (12,3 g) en voor Kroatië (2,3 g) en Hongarije (1,3 g). De top 5 wordt gevormd door Duitsland, Denemarken, Nederland, Finland en Zweden. Wat kunnen we hieraan doen?

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Vezels zijn belangrijk voor onze gezondheid en ons welzijn, en zijn te vinden in fruit, groenten en granen. Volgens de Global Burden of Disease studie uit 2017 is een dieet met weinig volkoren granen de op één na grootste risicofactor voor sterfte wereldwijd, met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, darmkanker, diabetes type 2, overgewicht en obesitas. Elke dag 50 gram volkoren granen eten vermindert kankersterfte met 10%, en cardiovasculaire sterfte met zelfs 20%.

De meeste Europese voedingsrichtlijnen bevelen een dagelijkse inname van voedingsvezels aan van 25-35 g per dag voor volwassenen (30-35 g voor mannen en 25-32 g voor vrouwen). De meeste landen halen echter deze aanbeveling niet. Door meer volkoren in plaats van ‘witte’, geraffineerde granen te eten, kan je op een eenvoudige manier meer vezels binnenkrijgen.

Wat is volkoren?

Volkoren granen omvatten de hele korrel. Die bevat de goede voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Ze worden als geheel genuttigd (zoals wilde rijst of popcorn), of gebarsten, geplet of in vlokken (ontbijtgranen, brood en crackers). Enkele voorbeelden van volkoren granen zijn boekweit, bulgur, gierst, haver, quinoa, bruine of wilde rijst, volkoren gerst, rogge en volkoren tarwe. Geraffineerde granen daarentegen zijn gemalen om de zemelen en de kiem van de graankorrel te verwijderen. Dit resulteert in graankorrels met een fijnere structuur en een betere houdbaarheid. Het malen verwijdert echter ook voedingsvezels en andere bioactieve stoffen die voornamelijk in de zemelen en kiemen aanwezig zijn.

Ook goed voor het milieu

Naast de vele gezondheidsvoordelen zijn volkorenproducten ook milieuvriendelijk. Ze produceren meer voedsel, met minder afval en minder watergebruik. Ze zorgen voor bijna 50% van de dagelijks benodigde calorieën. Bovendien ondersteunen ze een beter landgebruik en een gezonde bodem, waardoor meer mensen met minder grondbeslag kunnen gevoed worden.

Enkele tips & tricks om meer volkoren (vezels) te eten

Algemeen aanbevolen vezelrijke voedingsmiddelen:

· Groente en fruit

· Peulvruchten

· Volkoren granen

· Noten en zaden

Sommige producten lijken wel volkoren, maar zijn dat niet, zoals:

· 100% tarwe (pasta)

· Bruinbrood

· 7-granen, meergranen

· Met zemelen

· Verrijkte granen

Op het etiket moet altijd ‘volle granen’ of ‘volkoren granen’ vermeld staan. Let op! Sommige volkorenproducten bevatten soms ook veel suiker, zout of vet. Check altijd het etiket.