Dit is waarom je niet per se dagelijks 10.000 stappen moet zetten

Als je snel je gezondheid weer op peil wilt krijgen, moet je elke dag 10.000 stappen zetten. Dat was jarenlang het advies. Een nieuwe studie stelt nu dat 5.000 stappen al genoeg is om een gezondheidsvoordeel te verkrijgen.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

De studie werd uitgevoerd door de Medical University van Lodz (Polen) en de Johns Hopkins University School of Medicine (Verenigde Staten). Zij analyseerden meer dan 226.000 mensen over de hele wereld. Daaruit bleek dat dagelijks 4.000 stappen zetten al voldoende was om het risico om vroegtijdig te sterven te verminderen. Amper 2.300 stappen per dag zijn zelfs al genoeg om voordelen te zien aan het hart en de bloedvaten, aldus de studie. Zij menen bovendien dat elke 1.000 stappen boven de 4.000 stappen het risico met 15% vermindert om vroegtijdig te sterven, tot 20.000 stappen.

Belang van beweging

De voordelen waren zichtbaar bij alle leeftijdsgroepen en genders. Bij mensen onder de 60 jaar oud waren die voordelen evenwel het grootst. Met deze studie willen wetenschappers het belang van voldoende beweging opnieuw onder de aandacht brengen. «We moeten altijd benadrukken dat veranderingen in levensstijl, inclusief dieet en beweging, op zijn minst net zo effectief, of misschien zelfs effectiever, zijn dan medicijnen om het risico op cardiovasculaire ziektes te verkleinen en de levensduur te verlengen», vertelde prof. Banach (Lodz) aan BBC.

Alles wat je echt moet weten op Metrotime.be