Groeit je haar echt sneller met retinol?

TikTok is helemaal in de ban van retinol. Het vrij te verkrijgen middel wordt gezien als een heilige graal voor mensen met een onzuivere huid. Nu willen gebruikers het middel ook inzetten op hun kruin, om hun haar sneller te laten groeien. Werk die zogenaamde ‘skinification’ van het haar echt?

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Retinol wordt gezien als wondermiddel tegen het verouderen van je huid en werkt volgens menig TikTokker even goed tegen onzuiverheden. Het is een erg krachtig ingrediënt en een vorm van vitamine A.

Nu alle gezichten volgesmeerd zijn met het ingrediënt, stappen skincarefanaten nu ook over naar de hoofdhuid. De logica is dat je jouw hoofdhuid net zo goed moet verzorgen als je gezicht. TikTok noemt het de «skinification of the hair» en ziet een extra voordeel aan retinol: je haar zou er sneller van groeien.

«Gezond haar, gezonde hoofdhuid»

Maar werkt retinol echt ook voor het haar? Metro UK vroeg het aan expert Hannah Gaboardi. Zij beaamt dat je jouw hoofdhuid net zo goed moet verzorgen als je gezicht: «Gezond haar begint met een gezonde hoofdhuid.»

Zij gelooft ook dat retinol daadwerkelijk kan helpen met de groei van het haar. Het ingrediënt versnelt tenslotte de vernieuwing van huidcellen. Volgens Gaboardi zou je haar daardoor sneller en dikker teruggroeien. Retinol kan dus een boost geven aan je gezonde coupe. Al benadrukt de expert dat retinol altijd in combinatie met andere producten gebruikt moet worden, zoals shampoo met biotine en keratine.

Voorzichtig

Wil je deze zomer dus een levendige coupe met lange haren? Dan kan je retinol testen. Gebruik het middel maximaal één keer per dag en masseer het rechtstreeks op je hoofdhuid. Wees evenwel voorzichtig: retinol kan net zo agressief zijn op de hoofdhuid als op je gezicht. Bouw dus zachtjes op en analyseer de effecten van het ingrediënt vooraleer je het dagelijks op je haar smeert.