Jouw ‘epigenetische’ leeftijd vertelt hoe jong jij echt bent

Heb jij ooit iemand ontmoet die er jonger uitziet dan die werkelijk is? Dat lijkt wel een universele ervaring, maar experts hebben daar nu een verklaring voor. Zo heeft iedereen naast een eigen biologische klok ook een zogenaamde ‘epigenetische’ leeftijd. Die vertelt op basis van ons DNA hoe oud ons lichaam en onze geest écht is. En je hebt die epigenetische klok ook zelf in de hand!

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Onze ‘epigenetische klok’ geeft de werkelijke leeftijd van onze cellen, weefsels en organen aan. Die zou betrouwbaarder zijn dan de leeftijd die op je paspoort staat. Ouder word je sowieso, want de tijd kunnen we niet stopzetten en genetische factoren kan je niet veranderen. Je ‘epigenetische’ leeftijd kan je daarentegen wel zelf controleren. Volgens experts heeft het allemaal te maken met keuzes in onze levensstijl. Je gedrag en gewoontes kunnen je verouderingsproces versnellen of net vertragen. Maar hoe dan?

Beweging en rust

Alles dat begint met ‘te’ is niet goed en dat geldt ook voor lichaamsbeweging. Onderzoekers wijzen erop dat zowel te weinig als te veel beweging de veroudering versnelt. Studies hebben trouwens aangetoond dat mensen die veel bewegen tijdens hun werk zoals handarbeiders, sneller verouderen dan mensen die in hun vrije tijd sporten. Voor de juiste hoeveelheid moet je genieten van beweging: ontspannen sporten dus!

Daarnaast moet je lichaam voldoende rust krijgen om te herstellen en jong te blijven. Daarvoor is een goede nachtrust belangrijk. Als je onvoldoende slaapt, zal je stressniveau verhogen, en stress zorgt er net voor dat je lichaam sneller ouder wordt.

Hartslagmeters helpen je daarbij

Om al die verschillende invloeden in de hand te houden, kan je smartwatch of sporthorloge hulp bieden. Polar was vijftig jaar geleden het eerste bedrijf dat een horloge met hartslagmeter introduceerde. Intussen helpen tal van wearables jouw beweging, rust en hartslag bij te houden. Die data zetten ze vervolgens om in persoonlijke begeleiding, waarmee jij gezond en jong blijft.

«Mensen die met een horloge hun dagelijkse bewegingen ‘tracken’, zoeken uit welke vorm van lichaamsbeweging ze makkelijk volhouden. Daardoor vermindert hun risico op ouderdomsziekten», legt Raija Laukkanen van Polar uit. «Om stress te meten is hartslag de enige betrouwbare indicator. Met een hartslagmeter kunnen mensen vat krijgen op situaties die stress veroorzaken, om die te verminderen.»