Laat je gaan: heel diep zuchten werkt tegen stress volgens Stanford-studie

Wanneer je je koffie omstoot, wanneer je irritante collega in je inbox sluipt, wanneer je huisgenoot het licht weer liet branden, is er maar één iets dat je kan doen: heel diep zuchten. Volgens nieuw onderzoek van de Stanford University School of Medicine blijkt dat nog eens gezond ook.

door
REdactie Online
Leestijd 2 min.

Zuchten op het werk: vaak is het onvermijdelijk, maar het wordt nog steeds niet in dank afgenomen. Een nieuw Stanford-onderzoek, gepubliceerd in het vaktijdschrift Cell Reports Medicine, doorbreekt nu het taboe. Zuchten, zeggen zij, is niet simpelweg een melodramatische manier om je ergernis uit te drukken. Het is een manier om stress te reguleren. Door heel diep uit te ademen, kalmeer je jezelf.

Doeltreffender dan meditatie

De studie onderzocht op welke manier je het best kan zuchten, om te achterhalen of een bepaalde manier van ademen net zo zinvol kan zijn als meditatie. Daarvoor onderzochten ze 114 mensen, die ze in vier groepen onderworpen aan een oefening in mindfulness of een van de volgende drie ademhalingstechnieken: ‘box breathing’, ‘cyclisch hyperventileren’ of ‘cyclisch zuchten’. Dat deden ze voor 28 dagen aan een stuk, telkens voor vijf minuten. Daarna onderzochten de wetenschappers het gemoed en slaappatroon van de 114 deelnemers.

Daaruit bleek dat de ademhalingsoefeningen beter werkten tegen stress dan meditatie. Opvallend: de ademhalingstechniek ‘cyclisch zuchten’, die eigenlijk bestaat uit een extréém diepe zucht, werkt het best van al.

Zo doe je de ademhalingsoefeningen

Box breathing: adem in voor vier seconden, hou vier seconden je adem vast, adem vier seconden uit, en hou vier seconden vast.

Cyclisch hyperventileren: adem snel in en uit, maar adem iets langer in dan dat je uitademt.

Cyclisch zuchten: Adem in door je neus, tot je longen halfweg gevuld zijn. Neem nog een tweede hap lucht en adem dan zo lang mogelijk uit.