Telefoonangst? Met deze vijf tips kom je er vanaf

Misschien herken je het wel: zodra de telefoon rinkelt wil je het liefst onder een stoel kruipen en doen alsof je niet bestaat. Toch is een belletje soms nodig en kan je niet altijd via tekstberichtjes en e-mails communiceren. No worries, met deze vijf tips verdwijnt die angstige beller in jou.

Foto Pexels
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Newsflash: je gsm is bedoeld om te bellen en niet om stof in je broek te verzamelen. Maar alle grapjes terzijde, een telefoongesprek is soms overweldigend en stresserend. Het kan zijn dat je zenuwen krijgt bij het idee om iemand op te bellen, of dat je angstig wordt als je de telefoon moet opnemen. Erg lastig, maar zo los je het op:

Tip 1: Oefening baart kunst

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar bel zoveel als je kan. Oefen eerst met je familie en vrienden. Probeer hen minder berichtjes te sturen en vaker te bellen. Zo kan je eerst wennen aan het voeren van gesprekken met mensen waarbij je je goed voelt. De beste manier om van belangst af te geraken, is door je angst recht in de ogen aan te kijken.

Tip 2: Peptalk voor jezelf

You got this. Om je beter voorbereid te voelen heb je soms gewoon een snelle peptalk nodig. Als je angstig bent om iemand te bellen, neem dan eerst even de tijd om tegen jezelf te praten. Zeg iets bemoedigends als: «Je kan dit» of «Het is maar een telefoontje». Het kan helpen om dit voor een spiegel te doen. Wie weet geeft het je net dat extra zetje om de telefoon te nemen en je angsten te overwinnen.

Tip 3: Lachen is gezond

Lachen tijdens het telefoongesprek is een geweldige manier om je zenuwen te verminderen. Hier is zelfs een wetenschappelijke verklaring voor: als je lacht, vermindert het stresshormoon cortisol en verhoogt het gelukshormoon endorfine. Het kan ook helpen om je stem te ontspannen en ervoor te zorgen dat je natuurlijker en vriendelijker klinkt aan de andere kant van de lijn. Dus, say cheese!

Tip 4: Gewoon blijven ademen

Ariana Grande loog niet toen ze «just keep breathing» zong. Het is echt bewezen dat diep ademhalen stress vermindert. Neem voor een telefoongesprek dus even een momentje om op je ademhaling te letten. Adem diep in en hou je adem enkele seconden vast voordat je rustig uitademt. En eens je je onstpannen voelt: bellen maar.

Tip 5: Tijd voor beloning

Pfoe, wat een opluchting wanneer je die telefoon eindelijk ophangt. Vergeet jezelf daarom niet te belonen voor je inspanningen. Dat kan gaan over een kop koffie of om een wandeling in de natuur. Als het je maar motiveert om volgende keer opnieuw te bellen.

Selfcare

meer Selfcare