Wonen in een groene omgeving maakt je jonger volgens studie

Dat een portie dagelijks groen goed is voor een mens, wisten we al langer. Wie regelmatig tijd in de natur doorbrengt ervaart het ongetwijfeld zelf en verschillende studies wezen in het verleden al op de voordelen van bijvoorbeeld een groene pendelroute. Maar dat een groene omgeving je biologische leeftijd ook effectief naar beneden kan halen, hadden we eerlijk gezegd niet verwacht.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Het is nochtans de conclusie van een nieuw onderzoek door wetenschappers verbonden aan de Northwerstern University in het Amerikaanse Illinois. Nadat ze 924 Amerikanen, verspreid over de steden Birmingham, Chicago, Minneapolis en Oakland, volgden over een periode van 20 jaar (1986-2006) moesten ze vaststellen dat een groene omgeving ook effectief ons DNA wijzigt.

Tiktok tiktok

Proefpersonen die in een straal van 5 kilometer rond hun woning opmeer dan 30% groen (in de vorm van bijvoorbeeld parken of bossen) konden rekenen, waren biologisch gezien gemiddeld 2,5 jaar jonger dan personen die minder dan 20% groen rond hun woonst hadden. Toch zijn niet alle groene zones evenwaardig. «Factoren zoals stress, de kwaliteit van groene zones en andere sociale factoren kunnen de impact van die groene zones op de biologische leeftijd impacteren», aldus Kyeezu Kim, hoofdauteur van de studie. Het is de eerste studie die het belang van groen op een dergelijke manier bestudeert en het belang ervan valt volgens vakblad Science Advances niet te onderschatten.

Wat je echt wilt weten op Metrotime.be