ZO bescherm je jezelf tegen een zonvergiftiging

Ondanks het belabberde weer van de afgelopen dagen, loert de zon af en toe al om de hoek. Binnenkort flaneren we weer door de straten in onze zomerkledij, chillen we in het park of nemen we een frisse duik. Laat die vitamine D maar komen! Maar vooraleer je je eraan tegoed doet is het belangrijk om te weten dat er zoiets bestaat als een zonvergiftiging…

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

TikTokster @llioeriin ging onlangs viraal toen ze deelde hoe ze op vakantie een zonvergiftiging had opgelopen. Ze vertelde dat ze merkte dat er iets mis was toen haar voorhoofd plots begon op te zwellen. De volgende ochtend werd ze wakker met een gezwollen oog dat ze later op de dag niet meer open kreeg.

Na een dutje die dag was ook haar tweede oog helemaal opgezwollen. De volgende dag, onderweg naar de luchthaven, begon haar gezicht te vervellen. «Toen ik terug thuis besloot om naar het ziekenhuis te gaan, zag ik eruit als een eekhoorn.»

Maar wat is een zonvergiftiging eigenlijk?

«Een zonvergiftiging is eigenlijk een extreme zonnebrand», zegt huidexpert Veerpal Sandhu aan Metro UK. Symptomen zijn roodheid, vervellen, blaren, koorts, koude rillingen, misselijkheid, overgeven, hoofdpijn, duizeligheid en dehydratatie.

«Een onbehandelde zonvergiftiging kan leiden tot flauwvallen, een versnelde hartslag, lage bloedruk, desoriëntatie en verwardheid», aldus Sandhu. «Een zonvergiftiging is ook iets anders dan een zonneslag. Een zonvergiftiging heeft een effect op je huid, bij een zonneslag stijgt de interne lichaamstemperatuur tot gevaarlijke niveau’s.»

«Je beschermt jezelf tegen een zonvergiftiging door je om de twee uur in te smeren, in de schaduw te blijven, beschermende kledij te dragen (hoedjes, shirts met lange mouwen), en veel water te drinken», aldus Sandhu.

Als het kwaad al is geschied, kan je een zonvergiftiging op de volgende manier behandelen:

- Ga uit de zon om verdere schade te voorkomen.

- Koel het deel van je huid dat pijn doet door bijvoorbeeld een koud bad te nemen of door natte washandjes te gebruiken en smeer je huid daarna in met een verzachtende lotion.

- Drink water of sportdrankjes.

- Wil je een pijnstiller nemen? Neem dan ibuprofen om de ontsteking tegen te gaan.