De pil verhoogt het risico op depressie bij vrouwen en meisjes

De anticonceptiepil brengt een verhoogd risico op depressie met zich mee voor vrouwen en tienermeisjes. Dat blijkt uit een nieuwe studie die is gepubliceerd in het vaktijdschrift Epidemiology and Psychatric Studies.

Studie
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Vrouwen die de pil slikken sinds hun tienerjaren tonen tot 130% meer symptomen van depressie. Voor vrouwen die op volwassen leeftijd met de pil begonnen, loopt dat risico op tot 92%. De onderzoekers stelden vast dat de kans op depressie weliswaar afneemt na twee jaar pilgebruik. Toch blijft het risico voor tieners sterk aanwezig, zelfs als ze stoppen met de pil. Dat laatste blijkt niet het geval bij volwassenen. Aan de studie werkten meer dan 264.000 vrouwen mee.

«Hormonale veranderingen»

«De sterke invloed van de anticonceptiepil op tieners is mogelijk toe te schrijven aan hormonale veranderingen die zij meemaken in hun puberteit», verklaart hoofdonderzoekster Therese Johansson van de universiteit in Uppsala te Zweden.

Veel voordelen

Toch benadrukt Johansson dat veel vrouwen de pil over het algemeen goed verdragen en geen negatieve effecten op hun humeur ervaren. «De gecombineerde anticonceptiepil is nog steeds een uitstekende optie voor veel vrouwen. Hij stelt vrouwen in staat om ongeplande zwangerschappen te voorkomen, maar ook ziekten zoals eierstok- en baarmoederhalskanker.»

Dat neemt weliswaar niet weg dat vrouwen en meisjes effectief een verhoogd risicoop depressiekennen als ze de pil nemen.«Hoewel anticonceptie veel voordelen heeft voor vrouwen, moeten zowel artsen als patiënten worden geïnformeerd over de bijwerkingen die in dit en eerder onderzoek zijn vastgesteld», besluit Johansson.

Wat je echt wilt weten op Metrotime.be