Longkanker op een na meest voorkomende kanker bij vrouwen door stijgend aantal rokers

Longkanker is sinds kort de op een na meest voorkomende kanker bij vrouwen. Dat meldt de Stichting tegen Kanker daags voor de Werelddag voor longkanker. Volgens de Stichting houdt de evolutie rechtstreeks verband met het aantal vrouwen dat rookt, een cijfer dat al enkele jaren toeneemt in ons land.

door
Belga
Leestijd 1 min.

In totaal registreerde de Stichting Kankerregister in 2021 9.192 nieuwe diagnoses voor longkanker, waarvan 3.517 bij vrouwen. Daarmee stijgt longkanker van de op twee na naar de op een na meest voorkomende kanker bij vrouwen, na borstkanker en voor dikkedarmkanker.

Longkanker blijft bovendien moeilijk te behandelen, en heeft een slechte prognose. De gemiddelde overlevingskanks vijf jaar na de diagnose is 22,8 procent voor mannen en 31,4 procent voor vrouwen. In 2021 eiste de ziekte bijna 6.000 levens.

Roken is verantwoordelijk voor 90 procent van de longkankers. Het stijgende aantal nieuwe diagnoses bij vrouwen houdt dan ook rechtstreeks verband met een toename in het aantal rokende vrouwen, een trend die de Stichting al enkele jaren vaststelt. De organisatie roept dan ook op om in te blijven zetten op preventie en rookstophulp.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be