Wordt roken op terras binnenkort verboden?

Sinds enkele jaren is het verboden om te roken in cafés en bars. Op terras mag het wel nog, maar daar dreigt verandering in te komen.

door
Redactie online
Leestijd 1 min.

Met het mooie weer zitten de terrassen opnieuw vol. We drinken iets, eten een hapje. Anderen maken van de gelegenheid gebruik om een sigaret op te steken. En dat wordt zeldzaam. Op steeds maar openbare plaatsen wordt roken verboden, bijvoorbeeld op de perrons in treinstations sinds 1 januari 2023.

Debat

Voor niet-rokers kan roken op terras erg vervelend zijn. Nu al wordt campagne gevoerd voor rookvrije zones op terras bijvoorbeeld. Anderen willen roken op terrassen van bars en cafés helemaal verbieden. En de wet zou weleens kunnen volgen. Een woordvoerder van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke bevestigde aan RTL dat er momenteel gesprekken daarover gevoerd worden. «Het rookverbod op de terrassen van restaurants wordt besproken binnen de werkgroep, maar er is nog geen consensus op federaal niveau.»

Zware klap voor horeca

Voor de horeca ligt zo’n verbod moeilijk. «Economisch zou het dramatisch zijn. Mensen die eten of drinken in restaurants, bars of cafés zullen misschien minder consumeren omdat ze gedwongen worden om niet te roken», waarschuwde Ludivine de Magnanville, de voorzitter van de Brusselse horecafederatie aan RTL. Een verbod erdoor krijgen wordt dus geen walk in the park, zoveel is duidelijk.