Drie dagen raven op Horst

Met meer dan 100 artiesten verspreid over zes podia mag het beroemde Asiat Park in Vilvoorde zich weer een heel weekend de thuishaven noemen van het Horst Arts & Music Festival. In die unieke omgeving krijgt elektromuziek de spotlights, met dj’s als dBridge & Donato Dozzy, Evian Christ, Maayan Nidam, Calibre en Rosa Pistola.

door
Sébastien Paulus
Leestijd 4 min.

Een uitgebreid weekend lang ontvangt de Asiat-site in Vilvoorde muziekliefhebbers en festivalfans van overal voor het jaarlijkse Horst Arts & Music Festival. Een evenement in de trant van Werchter, Pukkelpop, Dour of al die andere Belgische zomerfestivals, hoor ik je denken? O neen, Horst is echt wel een geval apart.

Fantastisch kader

Eerste reden waarom Horst uit de band springt: het Asiat-park. Die locatie is op zich al uniek, want het gaat om een voormalig militair domein. Met dat vorige leven heeft het echter niets meer te maken, en nu heeft Horst er de touwtjes in handen genomen om dat militaire verleden te verjagen en te vervangen door een cultureel project. Dit is dan ook geen festival waar je enkel naartoe trekt om van het muziekprogramma te genieten. Je kunt er ook terecht voor allerlei plastische kunsten en artistieke installaties. Jaar na jaar doen de organisatoren er alles aan om de ecologische impact van het festival zo klein mogelijk te houden, bijvoorbeeld door de materialen waarmee de verschillende scènes opgetrokken zijn te hergebruiken. Tegelijk nodigen ze de kunstenaars uit om zich het Asiat Park volledig toe te eigenen en er één groot kunstwerk van te maken, een collectieve creatie van artiesten uit de hele wereld.

Je zult bovendien merken dat de locatie ook los van die installaties een bijzondere sfeer ademt: urban door de aanwezige gebouwen maar ook groen door de overwoekerende begroeiing. Horst heeft weinig uitstaans met de traditionele uitgestrekte festivalvlakten waar tienduizenden bezoekers samentroepen. Hier wandel je door het Asiat Park als door een soort spookdorp midden in een braakliggend terrein. Een ervaring die je nergens anders aantreft.

Ongewoon programma

Dat uitzonderlijke geldt trouwens ook voor het muzikale gedeelte. Tijdens de drie festivaldagen treden in totaal meer dan 100 artiesten uit binnen- en buitenland op. In Horst moet je vooral geen Stromae of Balthazar verwachten: het zou al verbazend zijn mocht je een handvol namen uit het rijke aanbod herkennen. En dat is ongetwijfeld een goeie zaak. Een ticket voor dit festival is een invitatie om van podium naar podium te gaan en in de loop van je bezoek allerlei nieuwe talenten te ontdekken. Dit jaar hebben de organisatoren trouwens besloten om op de sleutelmomenten een kans te geven aan lokale en opkomende dj’s. Zo kunnen die laten zien dat je niet per se een vedette nodig hebt om een dansvloer in lichterlaaie te zetten. Een idee dat per definitie applaus verdient.

Maak je echter geen zorgen, het programma omvat ook nog meer dan genoeg artiesten die we niet meer hoeven voor te stellen, zoals Job Jobse, KI/KI, Lefto Early Bird, Bjeor of Walrus. Toch nog deze waardevolle tip: wandel over de hele festivalsite en ga luisteren naar nieuwe namen. Alle podia van het Asiat Park hebben iets bijzonders te bieden.

Unieke ambiance

Al de troeven en aspecten die we net hebben opgesomd, zorgen ervoor dat Horst een unieke ambiance in huis heeft. Wat we hier aantreffen, vinden we doorgaans niet bij de festivals die we bezoeken (en dat zijn er een hoop, geloof ons). Het festival staat voor waarden en ideeën die het evenement zelf overstijgen en die de organisatoren met het grote publiek willen delen, en die overtuiging voel je. De festivalgangers komen uiteraard om te dansen en van de muziek te genieten, maar ze hebben ook een diep respect voor het werk van de kunstenaars en van de mensen die het Horst Arts & Music Festival maken tot wat het is. Met als resultaat een ambiance waar je je met plezier in wentelt. Wij moeten de eerste bezoeker die spijt heeft dat die gekomen is nog tegen het lijf lopen.

Praktische Info

Waar? Asiat Park, Willem Elsschotstraat 17 in Vilvoorde

Wanneer? 5 tot 7 mei, van 13u tot 2u ’s nachts (zondag tot middernacht)

Hoe geraak je er? De festivalsite is bereikbaar met de fiets, het openbaar vervoer of de auto. Er zijn ook shuttlebussen, betalend vanuit Brussel en verschillende steden in Vlaanderen, gratis vanaf het station van Vilvoorde.

Tickets? De weekendtickets en de tickets voor vrijdag en zaterdag zijn helaas al allemaal de deur uit. Als je toch nog een ticket te pakken wilt krijgen, raden we je aan om TicketSwap te proberen. Voor zondag zijn wel nog tickets te koop (64 euro), maar die raken ook stilaan op.