UITTIPS. De aftrap van de festivalzomer, het paradijs voor nerds en een opera voor nineties kids

De beste culturele uitjes van dit weekend.

door
Redactie online
Leestijd 3 min.

CORE FESTIVAL

27/5 en 28/05

Laken – Bruxelles, je t’aime, Bruxelles, je t’aime. Onze internationale popster van eigen bodem Angèle staat zaterdag op het CORE Festival in Brussel. Voor de tweede editie van dit boutique festival slaan Tomorrowland en Rock Werchter opnieuw de handen in elkaar. De line-up rijgt nog andere bekende muzikanten aan elkaar zoals Masego, alt-J en Goldband. Daarnaast kan je ook genieten van kunst die schittert in de groene omgeving van het Ossegempark met multimedia-installaties van artiesten zoals Fleur Roggeman en de zusjes Feldman. Dit weekend trap jij het festivalseizoen af!

NerdLand

t.e.m. 28/05

Wachtebeke – Dit weekend kunnen nerds en geeks zich volop uitleven tijdens het NerdLand Festival. Op het Domein Puyenbroeck vinden allerlei activiteiten plaats waarbij jong en oud bijleren over wetenschap. Zo speelt Lieven Scheire zijn liveshow over artificiële intelligentie en serveert Hetty Helsmoortel je een heldere en scherpe analyse van het voorbije wetenschapsjaar. Peter Berx vertelt de bezoekers meer over de mysterieuze wereld van insecten en Frank Deboosere beantwoordt al jouw vragen over meteorologie. Heel serieus hoeft dat allemaal niet te zijn; lach je een breuk tijdens de comedy shows van onder anderen Bart Cannaerts en Jens Dendoncker. In de verschillende interactieve zones kan je innovatieve snufjes uittesten en coole challenges aangaan. Laat je verbazen op een wetenschappelijk verantwoorde manier.

Pumpitopera Transatlantica

26/05

Brussel – Iedereen kent de Odyssee, het episch dichtwerk uit de Griekse mythologie dat de lange zwerftocht van Odysseus naar huis volgt. Tegenwoordig roept het woord ‘odyssee’ een ander soort reis op. Het gezelschap MEXA werd opgericht in een opvangcentrum voor daklozen in São Paulo. Hun ‘Pumpitopera Transatlantica’ brengt tekst en songs samen in een opera die je meeneemt tot diep in de jaren 1990, met dansmuziek zoals oorwurm ‘Pump Up the Jam’. Persoonlijke verhalen verbinden zich met het eeuwenoude mythische gedicht. Wegens groot succes is er vanavond een extra voorstelling in nachtclub C12.

Archeologiedagen

t.e.m. 28/05

Vlaanderen – Tijdens de jaarlijkse Archeologiedagen krijg je de kans om in de huid van een archeoloog te kruipen en te graven in de geschiedenis van jouw stad of dorp. Via rondleidingen en avontuurlijke activiteiten kijk je naar wat er zich heeft afgespeeld onder je voeten. In Tongeren treed je in de sporen van neanderthalers en mag je in het Gallo-Romeins Museum voor één keer voelen aan de eeuwenoude voorwerpen. Archeozoöloge Bea De Cupere geeft je in het Erasmushuis in Leuven uitleg over opgegraven dierenbeenderen. In het Geopark Schelde Delta in Gent ga je zelf aan de slag met een troffel. Check het volledige programma voor activiteiten bij jou in de buurt!

Seventy-three, portraits of women

t.e.m. 10/06

Leuven – In het OPEK kan je momenteel het bijzondere project ‘Seventy-three, portraits of women’ gaan bezichtigen. In 2017 riep Marianne De Roo zoveel mogelijk vrouwen op om een foto te laten maken van hun gelaat om deze nadien zelf te vereeuwigen op doek. Portretkunst was een bewuste keuze voor de kunstenares, omdat ze vindt dat elk vrouwengezicht een unieke wereld op zichzelf vormt. De finale collectie bevat portretten van maar liefst 73 vrouwen van 14 verschillende nationaliteiten. Het is een verzameling van krachtige beelden die de essentie van vrouwelijkheid vieren en tegelijkertijd de diversiteit van elke vrouw weerspiegelen. Mis deze gratis tentoonstelling niet!