UITTIPS: van tentoonstellingen tot kermissen

De beste tips voor het weekend.

door
Redactie online
Leestijd 3 min.

Wabi-Sabi in Kalligrafie & Keramiek

t.e.m. 18/06

Hasselt – Japanse kalligraaf Aya Murakami en Belgische pottenbakker Geert Van der Borght bundelen hun artistieke krachten voor een Wabi-Sabi tentoonstelling in de Japanse Tuin. Wabi-Sabi is een Japanse levensfilosofie die de schoonheid van imperfectie en de kracht van natuurlijk verval viert. In de esthetiek vertaalt dit zich in soberheid en het mooier worden van dingen door slijtage. Voor deze tentoonstelling worden kalligrafie en keramiek samengebracht in de vorm van gedichten op asymmetrisch aardewerk. Laat je onderdompelen in de kunst van eenvoud…

EXÓTICA – Amanda Piña

t.e.m. 03/06

Brussel – De Chileens-Mexicaanse kunstenares Amanda Piña kaart in de dansvoorstelling ‘EXÓTICA’ de kolonisering van de kunsten aan. Dit doet ze aan de hand van choreografieën uit de twintigste eeuw van personen van kleur zoals Féral Benga en Nyota Inyoka. Door dit werk een hedendaagse toets te geven, creëert ze een ritueel waarbij de met spiegels beklede dansers hun voorouders oproepen en een dialoog aangaan met de toeschouwers. Minstens zo spectaculair als de show is het decor met zijn tropische jungle en palmbomen. Een ‘exotische’ dansvoorstelling die tot nadenken stemt.

Froefroe

03/06 Dendermonde – Tijdens deze bijzondere kermis van het kindvriendelijke theatergezelschap Froefroe entertainen levensechte poppen de kleinste kunstliefhebbers. Op de Ga Ga Carrousel van kunstenaars Jan Maillard en Bruno Smeyers kan je draaien op figuren van mousse en latex. Een kermis zou natuurlijk geen kermis zijn zonder spelplezier: amuseer je hier met een knorrende babyrace of kegel kabouters om met reuze appels. Voor deze editie zijn er ook botsauto’s met supersnelle dieren. Op de grote markt van Dendermonde vindt er ook nog een theatervoorstelling over aliens plaats. Durft jouw kroost deze mix van horror en humor aan?

Ongehoord

04/06

Antwerpen – ‘Ongehoord’ is een uniek muziekfestival in Trix dat de bedoeling heeft om al jouw zintuigen te prikkelen. Dankzij Dahlia en Valéry ervaar jij niet alleen de klank, maar ook de geur, kleur en het gevoel van muziek. Zo zijn er smaakbommetjes, een sensefloor waarbij de vloer het geluid omzet in trillingen en een aromabooth waar je muziek kan ruiken. Op het menu staan onder andere deephouse beats van Mycelia (foto) en Antwerpse muzikant Youniss die zijn nieuwe album ‘White Space’ voorstelt. Collectief KRANKk geeft een multi-sensory liveshow die al jouw zintuigen aanwakkert. Hoor, voel, ruik en proef de heerlijke melodieën.

Oostende voor Anker

t.e.m. 04/06

Oostende – Ahoi matrozen! Voor het maritieme festival meren dit jaar weer honderden schepen aan in Oostende. Hier vertellen marinekadetten je alles over defensie op zee en tonen ambachtslieden hoe ze een houten schip à la Lady Lou bouwen. Proef na een demonstratie vis fileren van lekkernijen uit onze Noordzee zoals heerlijke gebakken tong. De beste zeemansliedjes worden gezongen door shantykoren en komische vissers zoals De Alfredo’s. Voor de kleinste matrozen is er ook nog een wedstrijd garnaalpellen en een zoektocht met James, die vanuit de vuurtoren het leven op de haven aanschouwt. Na dit weekend leg je een zeemansknoop zoals een echte kapitein.