95-jarige vrouw die getaserd werd door politie overleden aan verwondingen: «Maar ze had een mes vast»

Een 95-jarige Australische vrouw, die vorige week door een agent werd getaserd, is woensdag aan haar verwondingen overleden. De vrouw was verward en had een mes in de hand in het verzorgingstehuis waar ze verbleef toen een agent een taser tegen haar gebruikte om haar in bedwang te houden.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

«Clare Nowland is rustig ingeslapen in het ziekenhuis kort na 19u, omringd door haar naasten en familie», laat de politie van New South Wales in een weten.

De vrouw werd vorige week door een agent getaserd in het rust- en verzorgingstehuis waar ze verbleef. Ze had een mes in de hand en had een agent benaderd. De politie geeft wel toe dat ze zich zeer traag verder bewoog, omdat ze een rollator gebruikte. «Maar ze had wel een mes in de hand», klinkt het.

Uitzonderlijke omstandigheden

Een 33-jarige agent gebruikte daarop zijn taser waardoor de vrouw op de grond viel. Bij die val liep ze een ernstige hoofdwonde op. De agent werd inmiddels in verdenking gesteld voor het gebruik van zijn taser, hij werd niet geschorst maar is wel op non-actief geplaatst. Volgens de richtlijnen bij de politie van New South Wales mag een taser enkel gebruikt worden in ‘uitzonderlijke omstandigheden’ bij oudere mensen of mensen met een beperking.

Een vriend van de familie zei dat Nowland zeer fragiel was en niet kon rechtstaan zonder hulp. Ze woog 43 kilo en was slechts 1,58 meter groot. Bovendien leed ze aan dementie. Hij vraagt zich af waarom het een week duurde voor een onderzoek naar de feiten werd geopend. Van het incident zijn beelden die met een bodycam werden gemaakt. Die werden echter nog niet verspreid.