Agressieve wilde berggeiten slingeren honden van afgrond in VS

Op Mount Timpanogos in de Amerikaanse staat Utah doden agressieve berggeiten honden met hun hoorns, of door ze op te tillen en van een afgrond te gooien. Dat melden lokale media.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

In een maand tijd werden een drietal honden deze zomer in afzonderlijke incidenten gedood door geiten op Mount Timpanogos, waar ongeveer 1.500 berggeiten rondlopen.

Berggeiten staan bekend om hun pluizige witte vacht en hun behendigheid in rotsachtig terrein dankzij rubberachtige hoeven die hen grip geven op steile bergwanden. Ze mogen dan wel schattig ogen, ongevaarlijk zijn ze niet. De dieren zijn veel sterker dan ze eruitzien en kunnen behoorlijk venijnig uit de hoek komen.

In 2010 doorboorde een berggeit een wandelaar in Olympic National Park en bleef vervolgens boven de man staan. Het dier weigerde te bewegen totdat hij door een ranger met stenen werd bekogeld. De man overleed aan zijn verwondingen. Parkbeheerders hebben de geit, die berucht was voor zijn agressieve gedrag, later opgespoord en gedood.

«Geef ze altijd voldoende ruimte»

De Utah Division of Wildlife Resources waarschuwt wandelaars nu voor de berggeiten – en dan vooral: wandelaars met honden. «Vergeet niet dat berggeiten wilde dieren zijn, dus geef ze altijd voldoende ruimte», klinkt het. «Ze komen voor in behoorlijk extreem terrein; je wilt niet het risico lopen om te dicht bij een dier te komen als je op de rand van een klif staat. Wees je bewust van je omgeving, blijf alert en breng jezelf niet in dergelijke situaties. Als je moet omkeren en je wandeling moet inkorten, doe dat dan.»

Wildlife Resources laat weten dat mannelijke berggeiten agressiever worden tijdens het broedseizoen, dat meestal in november plaatsvindt. De moedergeiten worden agressiever als ze baby’s krijgen. Ze bevallen meestal eind mei en vormen daarna grote kuddes. In die periode zijn de vrouwelijke geiten het agressiefst.

Alles wat je wilt weten vind je op Metrotime.be