Australische spin genoemd naar popgroep ABBA

ABBA is vanaf nu niet enkel de naam van de Zweedse popgroep, maar ook van een groep orb weverspinnen. De soort werd in 1912 al ontdekt in Australië, maar is recentelijk pas correct wetenschappelijk beschreven. Het waren twee onderzoekers van de universiteit van Perth - beide grote ABBA-fans - die de naam kozen.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Tot nu toe is wel nog maar één soort van het genoemde geslacht bekend, Abba Transvera. De spin is slechts drie à vier milimeter groot en komt voor in de kustgebieden van New South Wales en Queensland. De Abba Transvera heeft twee donkere vlekken op het lichaam, de mannetjes vertonen haren op het eerste paar poten.

De soort is niet nieuw, maar werd tot voor kort ingedeeld bij het geslacht Araneus, dat gezien wordt als een verzamelnaam voor soorten die niet duidelijk konden worden ingedeeld. Volgens de onderzoekers zijn tot nu toe in Australië ruim 4.000 spinnen correct wetenschappelijk beschreven, maar zijn er nog 10.000 tot 15.000 soorten onbenoemd.

Elvis Presley

De twee onderzoekers gaven in het verleden ook al speciale namen aan spinnen. Eerder eerden ze de Australische sportlegende Johnny Warren ook al met een spinnennaam, maar ook hun echtgenotes. Opvallend is ook het bestaan van de Socca Elvispresleyi. «Toen we zagen dat een deel van de mannelijke genitaliën precies leek op het haar van Elvis, was er maar één naam die we konden geven», aldus de spinnenexperts.