Banaan van wereldberoemd kunstwerk opnieuw opgegeten

Een banaan die deel uitmaakt van een wereldberoemde kunstinstallatie, is tijdens een tentoonstelling in Zuid-Korea opgegeten door een kunststudent. Het veelbesproken werk van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan belandde in 2019 ook al deels in de maag van een bezoeker.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het kunstwerk heet Comedian en bestaat uit een gele banaan die met ducttape aan de muur is vastgeplakt. Een student pakte vorige week de banaan, at deze op en plakte daarna de schil weer aan de muur. Kort daarna werd de bananenschil vervangen door een nieuw exemplaar.

Honger

De jongeman verklaarde achteraf dat hij «honger» had omdat hij niet had ontbeten, aldus een woordvoerder van het kunstmuseum Leeum in Seoel tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. Die deelde ook mee dat Cattelan op de hoogte is gesteld. Er volgen volgens diverse media geen stappen tegen de student.

Comedian wordt tot halverwege juli getoond in Seoel. De banaan wordt om de twee of drie dagen vervangen. Het werk is nu niet te koop, in tegenstelling tot in december 2019. De Comedian werd toen op Art Basel Miami Beach voor 120.000 dollar verkocht en vervolgens opgegeten door een Amerikaanse performancekunstenaar. Beelden van dat incident gingen destijds viraal.

Cattelan staat erom bekend provocerende kunstwerken te maken. Hij creëerde bijvoorbeeld een toilet van 18-karaats goud. De wc-pot kon enige tijd worden gebruikt in het Guggenheim Museum in New York en werd in 2019 gestolen tijdens een expositie in Engeland. Ook van Cattelans hand is een beeld van een knielende Hitler.