Beruchte inbrekende beer ‘Hank The Tank’ is gevat

Hank The Tank, een grote zwarte beer die minstens 21 woninginbraken in South Lake Tahoe in de Amerikaanse staat Californië op zijn kerfstok heeft staan, is gevangen samen met drie welpen. Het dier wordt verplaatst naar een reservaat in Colorado. Een ngo die zich over wilde beren ontfermt, beweert wel dat de gevangen berin niet ‘Hank The Tank’ is.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Biologen vingen de berin van 220 kilo naar verluidt vorige vrijdag samen met drie welpen. De drie jonge welpen waren ook aanwezig bij recente inbraken in huizen. Een van de welpen lijkt eerder deze maand te zijn aangereden door een voertuig. Het gewonde jong is mobiel en krijgt medische zorg.

Het California Department of Fish and Wildlife zal de beer eerst transporteren naar The Wild Animal Sanctuary in de buurt van Springfield voor een medische check. De welpen worden overgebracht naar Sonoma County Wildlife Rescue in Californië. «Het doel is om ze te rehabiliteren», aldus Jordan Traverso, woordvoerder van de California Department of Fish and Wildlife (CDFW), aan UPI. «Ze zullen verder worden geëvalueerd om er zeker van te zijn dat ze het redden in het wild voordat ze worden vrijgelaten.»

Volgens de ngo The Bear League, die zich het lot van wilde beren in Californië aantrekt, is de gevangen beer echter niet ‘Hank The Tank’: «Dat weten we met absolute zekerheid», klinkt het in een Facebookpost. De gevangen berin is eveneens verantwoordelijk voor een reeks inbraken, maar «geen van de DNA-stalen kwam overeen met die van Hank. Hij leeft nog steeds vrij, in het wild.»

Twee andere beren betrokken

De beer kreeg vorig jaar de bijnaam ‘Hank The Tank’ na een reeks inbraken in South Lake Tahoe. DNA-bewijs bevestigde dat minstens twee andere beren betrokken waren bij de inbraken, die resulteerden in grote schade aan eigendommen en meer dan 150 telefoontjes naar de politie.

«Herplaatsing is normaal gesproken geen optie voor conflictdieren, omdat je het probleem dan gewoon verplaatst naar een andere gemeenschap», aldus de CDFW. «Maar gezien de grote belangstelling voor deze beer en het grote risico op een ernstig incident, gebruikt CDFW een alternatieve oplossing om zowel de berenfamilie als de mensen in de gemeenschap van South Lake Tahoe te beschermen.»

Henrietta

In maart bevestigden dierenartsen een oormerk en een satellietvolghalsband aan Hank The Tank, toen ze in haar hol werd aangetroffen onder een huis in South Lake Tahoe. Haar drie mannelijke welpen werden toen ook gechipt. Sindsdien zijn er nog steeds meldingen van inbraken en schade aan eigendommen. Haar halsband gleed af in mei. DNA-bewijs bevestigt de aanwezigheid van Hank The Tank bij 21 huisinbraken en ze wordt verdacht van andere inbraken.

«Waar het op neerkomt is dat mensen beter hun huisvuil moeten opruimen, fruit dat uit bomen is gevallen moeten oprapen, barbecues moeten opbergen en alles wat wilde dieren, waaronder beren, kan lokken, moeten verwijderen», aldus Traverso.

De gouverneur van Colorado Jared Polis verwelkomde Hank The Tank alvast in zijn staat in een bericht op Twitter, waarbij hij opmerkt dat de beer eigenlijk ‘Henrietta The Tank’ blijkt te zijn.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be